3
Mayıs
2024
Cuma
ERZİNCAN

Faytonlar yeniden canlanıyor

Erzincan'da 63 yaşındaki demirci ustası Celal Toptaş, tarihi yeniden canlandırmak adına tamamı el emeğinden imal edilen fayton yaptı. Toptaş, amacının Erzincan turizmine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Erzincan'da tarih yeniden canlanıyor. Bir zamanlar ticari taksi amaçlı kullanılan faytonlar yeniden imal edilmeye başlandı. Son zamanlarda şehirlerde tamamen ortadan kalkan, Anadolu kasabalarında ise sayısı azalan faytonlar Erzincan'da uzun yılların ardından caddelerde boy göstermeye hazırlanıyor.

Erzincan sanayi esnaflarından 63 yaşındaki 50 yıllık demirci ustası Celal Toptaş, eskiye duyduğu özlemle geçmişi hatırlamak ve hatırlatmak amacı ile fayton imalatına başladı. 1965'li yıllarda bu işin tamiri ve imalatı ile uğraştıklarını söyleyen Toptaş, bir nebze de olsa geçmişi hatırlatabilmek amacıyla bu işe başladığını ve başardığını söyledi. Sanayi çarşısı 777 sokakta mütevazi bir atölyede geçmişi günümüze taşımak için çalışan Toptaş, öğrendikleri bu mesleğin yok olmaması için çabaladığını söyledi.

Otomobilin icadından ve Türkiye' de çoğalmasından sonra yok olan fayton şimdi ticari amaçla kullanılmasa da her geçen gün gelişen turizme katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Toptaş, tamamı el emeği olan bu faytonların ilgi beklediğini söyledi. 6 bin TL'ye mal ettiği faytonu satılığa çıkardığını söyleyen Toptaş, merak edip bakanların çok olduğunu ancak alıcısının çıkmadığını vurguladı. Ticari amaçla yapılan büyük faytonla birlikte süs eşyası olarak ta minyatür fayton imalatı da yaptığını söyleyen Celal Toptaş, alıcı beklediğini belirtti

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2012 Perşembe 17:40:51
Güncelleme :8 Mart 2012 Perşembe 17:42:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?