5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Fidan alacaklara uzmanlardan uyarı

Erzincan Tarım il Müdürlüğü'nce, fidan dikim zamanının yaklaşması nedeniyle fidan almak isteyen vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuldu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, alınacak meyve fidanlarının sağlıklı, kök teşekkülü gelişmiş, genç, hastalık ve zararlılardan arınmış olması gerektiğini belirterek, "Pazarlara, ilçelerden ve çevre illerden çok miktarda fidan geliyor. Bu fidanlar, yetiştirildikleri İllerin Tarım İl Müdürlükleri tarafından muayene edildikten sonra, hastalık ve zararlı ile bulaşık olmadığını gösteren kurşun mühürle mühürlenip, fidan satıcısına da taşıma ve satış sertifikası veriliyor." dedi. 

Verilen sertifikaların süresinin 1 hafta ile sınırlı olduğunu hatırlatan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, "Bazen istisna da olsa, piyasada satılan mühürsüz taşıma ve satış sertifikası olmayan kaçak fidanlar satılıyor. Böyle fidanlar, eğer bulaşıcı hastalık ve zararlı ihtiva ediyorsa, yetiştiricilik yapılacak bölgeye bu hastalık taşınmış olur. Bu nedenle piyasadan mühürsüz, zirai karantina taşıma ve satış sertifikası olmayan fidanlar satın alınmamalı. Modern ve karlı bir meyve yetiştiriciliğinin temelini uygun ve kaliteli fidan seçimi oluşturur. Fidan seçiminden dikim tekniğine kadar gösterilecek titizlik karlı bir yetiştiricilik için ilk şarttır. Yetiştirici; her şeyden önce bahçesinde yetiştirmeyi düşündüğü türün anaç ve kalem özelliklerini bilmesi gerekir. Kısacası fidanın kimliğini tanımalıdır." diye konuştu. 

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi uzmanları da, kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış, fidanların alınmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Fidanların saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmeli. Gözleri uyanmaya başlamış, fidanlar alınmamalı. Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanlar tercih edilmemeli. Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir. Alınacak fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalık ve zararlılar olmamalıdır." dediler. 

Meyve fidanlarının iklim şartlarına bağlı olarak Ekim-Mart ayları arasında dikildiğini kaydeden uzmanlar mümkün olduğu kadar dikimde 1 yaşındaki fidanların kullanılması gerektiğini ifade ederek, 1 yaşındaki fidanların hem tutmasının kolay olduğunu, hem de daha iyi şekil verilebildiğini belirttiler.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 17:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?