4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Fuar öfkesi!

Erzincan’da bir fuarcılık şirketi tarafından 8 Nisan Cuma günü açılması planlanan tüketici fuarı, fuarın esnafa zarar vereceğini öne süren şehir esnafının ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açtı.

Halitpaşa Caddesi’nde boş bir arazide hazırlıklarına başlanan fuarın esnafa zarar vereceğini savunan Erzincan Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (TSO), sivil toplum örgütleri ile Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanlığı fuarın açılmaması için kampanya başlattı. Konuyla ilgili olarak, Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk başkanlığında TSO toplantı salonunda biraraya gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, fuarın açılmasına engel olmak için çaba göstereceklerini söyledi.

Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, Erzincan kamuoyunda fuarın açılmasına belediyenin izin verdiği şeklinde iddiaların ortaya atıldığını belirterek, fuar organizasyonlarıyla ilgili izni kanunen sadece Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın verebileceğini söyledi. Buyruk, belediyenin veya başka herhangi bir kuruluşun fuar açılmasına izin verme veya iptal etme gibi bir yetkisinin bulunmadığını kaydetti. Belediyenin, fuar organizasyonu yapan firmadan herhangi bir ücret almadığını belirten Başkan Buyruk, "Sadece fuar organizasyonuyla ilgili bir encümen kararı aldık. Ancak sonradan belediyenin bu konuda herhangi bir yetkisinin olmadığını öğrendiğimiz için bu kararı da iptal ettik" dedi.

Erzincan TSO Başkanı Aydın Yalvaç ise, gerçek anlamda fuar organizasyonlarına karşı çıkmalarının söz konusu olamayacağını ifade ederek, "Burada yapılmak istenen bir ihtisas veya teknoloji fuarı değil, bir tüketim panayırı kurarak, kalitesiz ve menşei belli olmayan ürünleri vatandaşlarımıza satmaktır. Bunun için organizasyona karşıyız" diye konuştu.

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal da, fuarın şehir esnafına ekonomik zarar vereceğini iddia ederek, fuarın açılmasına engel olacaklarını söyledi.

Erzincan’daki fuar organizasyonunu yapan Ata Fuar, Sergi ve Panayır Ticaret Ltd. Şti.’nin sahibi Hasan Kayıran ise, iddiaların tamamen asılsız olduğunu öne sürerek, tepkilere anlam veremediğini dile getirdi. Fuar organizasyonlarının bir yıl önceden planlandığını, planlanan fuarın ilgili firma tarafından gerçekleştirilememesi durumunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetki belgesinin iptal edileceğini belirten Hasan Kayıran, "Biz, herhangi bir mecburiyetimiz olmamasına rağmen taşrada düzenlediğimiz fuarlarda ortak hareket etmek adına oradaki belediye başkanlığı ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıyoruz. Erzincan’da da öyle oldu. İlk başlarda gayet olumlu yaklaşan bu kuruluşlar, sonra aniden bize cephe aldılar" dedi.

Organizasyona Erzincan’dan katılmak isteyen firmalara da oldukça esnek davrandıklarını ve fuar alanının yüzde 60’ını kendilerine tahsis etme sözü verdiklerini anlatan Hasan Kayıran, "Temsilci kuruluşlar bunu da önce kabul ettiler, sonra vazgeçtiler. Buna rağmen şimdiye kadar Erzincan’dan 10 işletmeye yer tahsis ettik. Bu fuarları yapmaktaki amacımız; o yerin ticaret hacmini geliştirmek, ticaret erbabının ufkunu açmak ve onları değişik ürünlerle tanıştırmaktır. Eğer bu fuar yasal olarak açılıyorsa, açılmasını engellemek veya kapatmak da yine yasal gerekçelere dayandırılmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 12:49:38
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 16:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?