30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Gıda denetimleri artırıldı

Ramazan ayı boyunca Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, toplu tüketim yerleri gıda satış noktalarına sıkı denetim uygulayacak.


Denetimlerini sıklaştıran tarım il müdürlüğü Ramazan ayında halkın gıda güvenliğinin en üst seviyede sağlanması için yoğun çaba gösteriyor. Yapılan denetimlere zaman zaman Tarım İl Müdürü Ali Lek de bizzat katılıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdürü Ali Lek, denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini kaydederek Gıda Yasasına aykırı durumlarda yasal işlemlerin derhal uygulanacağını söyledi.
Denetimler kapsamında marketler, lokantalar, pastaneler gibi toplu tüketim yapılan ve gıda satılan işyerleri denetlenecek. Tarım İl Müdürü Ali Lek yaptığı açıklamada “Kurumumuzun önceliği yasaların verdiği yetki çerçevesinde halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamaktır. Bilindiği gibi Ramazan ayı boyunca artan gıda tüketimleri esnasında zaman zaman olumsuzluklara rastlanmaktadır. Bu kapsamda yıl boyunca düzenli olarak yürütülen denetimler Ramazan ayı boyunca artırılarak devam ettirilecektir. Marketlerde son kullanma tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan gıdalara rastlanılması durumunda tüm yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Aynı şekilde lokanta, pastane, kafeterya gibi toplu tüketim yerlerinde de geniş çaplı kontroller başlatılacak ve Ramazan ayı boyunca bu denetimler sıkı şekilde sürdürülecektir. Gerek Bakanlığımız gerekse İl Müdürlüğümüz yasalara uygun olmayan hiçbir gıda satışına izin vermeyecektir” dedi.


RAMAZAN ÖNCESİ DENETİMLERDE 48 BİN TL CEZA KESİLDİ
İl Tarım Müdürü Lek, açıklamasında ayrıca gıda denetimlerinin sadece Ramazan ayında değil yıl genelinde düzenli bir biçimde sürdürüldüğünü kaydetti. Lek, Ramazan ayı öncesindeki denetimlerde 9 adet gıda üretim yerine 27.400 TL, 4 adet gıda satış noktasına 13.440 TL, 1 adet yem fabrikasına 5.600 TL ve 3 adet su ürünleri av bayisine 2.124 TL olmak üzere toplamda 17 adet işletmeye 48.564 TL ceza kesildiğini söyledi. Gıda sağlığının son derece önemli bir konu olduğunun altını çizen İl Tarım Müdürü Lek, “işletmeler yasalara uygun çerçevede faaliyetlerine devam etmek zorundadırlar. Yasalara uymayan, halkın sağlığını tehdit edecek bir biçimde gıda üretimi ya da satışı yapan işletmelere derhal yasal yaptırımları uygulamaya devam edeceğiz” dedi.


HAZIR KIYMALARI SATIN ALMAYIN
Ali Lek, hazır kıyma satışının yasalar tarafından yasaklandığına dikkat çekerek, halktan özellikle hazır halde satışa sunulan kıymaları satın almamaları konusunda da uyardı. Hazır kıyma satışının sağlık açısından uygun olmadığına dikkat çeken Lek, halktan hazır kıyma satan işletmeleri Tarım İl Müdürlüğüne bildirmelerini istedi. En iyi gıda denetçisinin tüketici olduğuna vurgu yapan Lek, “halkımız yapacakları gıda alışverişleri esnasında karşılaştıkları olumsuzlukları Müdürlüğümüze bildirirlerse, ekiplerimiz bu ihbarları anında değerlendirecektir” dedi.


LOKANTALAR RAMAZAN PİDESİ SATAMAZ
İl Müdürü Ali Lek, diğer önemli bir konunun da Ramazan ayı boyunca satışa sunulan ramazan pidesi olduğunu söyledi. Ramazan pidesini sadece üretim izni bulunan fırınlar ile ekmek fabrikalarınca üretilebileceğinin altını çizen Lek, önceki yıllarda bazı lokantaların pide satışı yapabilmek için girişimlerde bulunduğunu, ancak yasaların buna izin vermediğini söyledi. Lek, ramazan pidesi satan lokantalara da derhal yasal işlemlerin uygulanacağını söyledi.


ALO 174 GIDA HATTI HİZMETİNİZDE
Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gıdayla ilgili olarak her türlü ihbar ve şikayetler için halkın hizmetinde olduğunu söyledi. İl Müdürü Lek, “vatandaşlarımız gıda üretim ve satış noktalarında karşılaştıkları uygunsuz durumlarla ilgili olarak Alo 174 Gıda hattını arayarak şikayetlerini iletebileceklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 14:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?