5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Halk Ekmek'e üretici tepkisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Halk Ekmek A.Ş.'nin ülke genelinde uyguladığı ''Sözleşmeli Organik Buğday Ekimi'' projesi dahilinde Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Altınbaşak beldesinde organik buğday ekimi yapan çiftçiler, ürün bedellerinin zamanında ödenmemesine tepki gösterdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Halk Ekmek A.Ş.'nin 2006-2007 yılında ''Organik Ekmek Projesi'' kapsamında ülke genelinde uyguladığı ''Sözleşmeli Organik Buğday Ekimi'' projesi dahilinde Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Altınbaşak beldesinde organik buğday ekimi yapan çiftçiler, ürün bedellerinin zamanında ödenmediğini söyleyerek, üreticilerin böyle mağdur edilmeye devam edilmesi halinde Erzincan bölgesi çiftçileri olarak bir daha organik buğday ekimi yapmayacaklarını söylediler.


Altınbaşak beldesinde sözleşmeli organik buğday ekimi yapan Ahmet Taşpolat isimli çiftçi, ürün bedellerinin Eylül ayında ödenmesi gerekirken bugüne kadar ödenmemesinin tek sorumlusunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu savundu. Taşpolat, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Halk Ekmek A.Ş.'nin organik buğday ihtiyacının giderilmesi amacıyla 2006/2007 yılları arasında Türkiye çapında başlattığı proje çalışmasında ekimi yapılan organik buğday bedellerinin aradan geçen 90 güne rağmen bugüne kadar ödenmemesi çiftçiyi mağdur etmiştir. Söz konusu proje kapsamında Erzincan genelinde 15 bin dönümlük bir alanda organik buğday ekimi yapıldı. Üretim yapan çiftçi sayısı ise yaklaşık 2 bin 500. Halk Ekmek'in alacaklarımızı gününde ödememesi nedeniyle Tarım Kredi Kooperatifleri'nden almış olduğumuz mazot ve diğer borçlarımızı zamanında ödeyemediğimizden yüzde 24 faizle çalışmaktadır. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Eğer bu mağduriyetimiz giderilmeyip, ödemeler böyle devam ederse Erzincan bölgesi çiftçileri olarak bir daha organik buğday ekmemeye kararlıyız. Kendilerinin hazırlamış olduğu şartnamede 'Ürün teslimatını müteakip 30 gün içerisinde müstahsil makbuzu karşılığında üreticinin banka hesabına havale yoluyla ödenecektir' denmesine rağmen şartnameye uyulmayıp 9. ayda ödenmesi gereken ürün bedelleri aradan geçen 90 güne rağmen hala ödenmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek A.Ş. yetkililerini şartnameye uymaya davet ediyoruz. Söz konusu şartnameye uyulmadığı takdirde halk ekmeğinin organik buğday ekicileri olarak hakkımızı kanuni yollardan arayacağız. Bizi buna mecbur etmesinler" dedi.


Öte yandan, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Altınbaşak beldesinde organik buğday ekimi yapan çiftçilerin ürün bedellerinin yüzde 50'sinin ödendiğini, kalan miktarın tamamının da Kurban Bayramı arefesine kadar ödeneceğini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 15:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?