5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Hatalı yapım iddiasına suç duyurusu

Çayırlı ilçesini 10 köy, 3 mezraya bağlayan Karasu Nehri üzerindeki Erbaş Köprüsü'nün aradan geçen 7 yılda kullanılamaz duruma gelmesi üzerine kaymakamlık, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Çataksu köyü Erbaş mezrası Karasu Nehri güzergahında bulunan Çataksu, Doluca, Yazıören, Yapraklı, Hacıbektaş, Ortaçat, Mirzoğlu, Altınkaya, Gaffurefendi ve Yeşilyayla köylerinin ulaşımını sağlayan ve 2000 yılında Köy Hizmetleri Erzurum Bölge Müdürlüğü'nce 1 milyon 500 bin YTL bedelle ihale edilen köprünün yapımı esnasında imalat eksikliği (Sömel), beton yapımında dere kumu kullanılması, köprü ayaklarının içine taş ve kaya parçaları doldurulması, beton dökülürken de çimento dozajının aşırı düşük olması nedeniyle köprü tablasında çatlamalar ve oturmalar, taşıyıcı ayaklarda da çökmelerin olduğunu belirtti. Kaymakam Akdaş, "Köprünün bugünkü maliyeti yaklaşık 2 milyon YTL civarındadır. 7 yıllık bir zaman süreci içerisinde köprünün kullanılmaz duruma gelmesinin hesabını birileri vermeli" dedi.

Kaymakamlık olarak köprüde sağlıklı şekilde ulaşımın sağlanması için bir dizi tedbir aldıklarını söyleyen Kaymakam Akdaş, "2007 yılı KÖYDES programına alınan Erbaş Köprüsü tadilatı işi 49 bin YTL'ye yeniden ihale edilerek, taşıyıcı ayakların mantolanması ve güçlendirilmesiyle tablo beton dökümüne başlanıldı. 5 ayaklı 50 metre uzunluğundaki köprünün taşıyıcı ayak ve papuç yüksekliği 8 metre 500 santim olması gerekirken papuçlarınn yapılmamış olması bir tarafa, köprünün taşıyıcı ayaklarının yüksekliği ise 5 metre 40 santim. İhale sonrasında görülmüştür ki; yapım kurallarına uyulmamış. Taşıyıcı ayaklarından birine papuç yapılırken, diğerine yapılmamış. Bu işin projeye uygun olarak yapıldığına dair geçici kabulü yapılmış ve hakedişler düzenlenerek sanki proje uygun yapılmış gibi müteahhide para ödenmiş. Bu suretle devlet zarara uğratılmıştır. Kaymakamlık olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Konu hakkında gerekli incelemelerde bulunulması için ilgili makamlara gerekli bildirimlerde bulunulmuş olup, neticeyi beklemekteyiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 17:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?