18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Hayal edilen Erzincan zor değil

Bir şehir düşünün, kaldırımlarının tamamı 50 yıl belki 100 yıl dayanacak bir taşla kaplanmış. Doğalgaz şebekesi her sokağa kadar döşenmiş, artık hava kirliliği yaşamayan bir şehir. İçme suyu şebekesi tamamen yenilenmiş, 60 yıllık, asbestli borulardan su içmeyen bir şehir. Elektriği, telefon hattı yeraltına inmiş, yollarının tamamı yeniden asfaltlanmış ana caddelere açılan onlarca sokağı genişletilmiş, bu genişleyen yollar aydınlatılmış, yeşillendirilmiş bir şehir düşünün.

Büyük meydanlar ve yeşil alanlar yapılmış. Mesela Terzibaba Camisi önüne 50 bin m2 lik bir meydan düşünün. Terzibaba Meydanı. Sultanahmet Meydanı gibi. Alış veriş yerleri, havuzları, yürüyüş yolları, yeşil alanları olan, gençlerin paten kayabileceği pistleri olan bir alan düşünün. Ramazan eğlencelerinin düzenlendiği, insanların iftar için bu meydana geldiğini ve yüzlerce kişinin bu alanda piknik yapar gibi oruçlarını açtığını düşünün.

Her mahallede taziye, toplantı, düğün gibi işleri görebilecek birer muhtar evi olduğunu düşünün.

Ana caddeler üzerinde, büyük kamu binalarının kaldırıldığını, yerlerine yeşili bol kavşaklar ve geniş ticari merkezler kurulduğunu düşünün.

Şehre yeni büyük bulvarlar yapıldığını düşünün. Trafik yükünü hafifleten, aydınlatılmış, refüjleri yeşillendirilmiş, tratuvarları bitirilmiş ve yol kenarında yürüyüş ve bisiklet yolları bulunan yeni yollar düşünün.

Taksim, Kızılay ve Hocabey Mahallelerinin de Çarşı Mahallesi gibi ıslah edildiğini, büyük yeşil alanlar içerisinde modern yapılar inşa edildiğini düşünün.

Yıllardır el değmemiş, dış cephelerinin boyaları dökülmüş bütün apartmanların, yenilendiğini, çevre düzenlemelerinin yapıldığını, yeşillikler arasında yepyeni siteler gibi bir görünüm kazandığını düşünün.

Şehirde her boş alanın, her müsait arsanın yeşillendirildiğini, yürüyüş yolları, açık hava spor alanları, havuzları ve yeşil alanları ile mahalle aralarında güzel parklar düşünün.

Üniversitesi büyümüş, yeni kampus alanı ve binaları tamamlanmış, öğretim kadrosu oturmuş, 20 bin 30 bin belki daha fazla öğrencisi ile hareketli bir şehir düşünün.

Ergan Dağı Projesinin hayata geçtiğini düşünün. Yurtdışından ve il dışından onbinlerin Erzincan’a kış sporları için aktığını, büyük otellerin, turizm firmalarının bu şehre yatırım yaptığını düşünün.

Fukaranın, düşkünün kimseye muhtaç olmadan vakıflar ile, dernekler ile, belediye yardımları ile gıdasını, giysisini, yakacağını, ekmeğini temin edebildiği bir şehir düşünün.

Sanat geceleri, konserler, tiyatrolar, kültürel aktiviteler ile dolu dolu günler geçiren bir şehir düşünün. Entelektüeli, düşüneni çok, yönetimde söz sahibi olmak isteyen, aktif olarak kenti için, çevresindekiler için çalışan üreten insanlar düşünün. Kentin geleceğini, büyük salonlarda tartışarak, çalışma odalarında projeler üreterek şekillendiren insanlar düşünün.

İşte benim hayallerimdeki Erzincan. Bu anlattıklarım çok uzak hayaller değil. Bu yolda nerede ise yarıya yakın bir mesafeyi kat ettik.

Kendi kurduğumuz andezit tesislerinde, belediyemize ait taş ocaklarından çıkardığımız taşları işliyoruz. Şehrin ana caddelerindeki kaldırımların yarıya yakınını kapladık. Önümüzdeki yaz, ana caddelerin tamamını bitireceğiz inşallah.

Erzincan bu kış doğalgaz kullanmaya başladı. Bine yakın ev doğalgaz yakıyor. Önümüzdeki 2 yılda şehrin tamamı doğalgaza kavuşacak.

Şehir içme suyu şebekesinin 1/5 ini BEYTAHTI adlı proje ile yeniledik. AB den 1 milyon avro hibe aldık. Şimdi sıra geri kalanında. Yeni bir proje hazırladık. 8 milyon avroluk. 2008 de bu proje hayata geçecek. Onaylandı. Süreç başladı. 2009 yılında içme suyu şebekesinin tamamı yenilenmiş olacak.

Şehir merkezinde kalan, ana caddelerde ölü bölgeler oluşmasına sebebiyet veren DSİ, Karayolları, Askerlik Şubesi, Ordu Caddesindeki Astsubay Lojmanları, Ordu Caddesinin Kuzey ucunda bulunan Emniyet Bölge Müdürlüğü yerlerinden kalkacak. Bu alanlarda yol genişletmeler yapılacak. Yeni kavşaklar kurulacak. DSİ nin yeri büyük bir park olacak. Adı da Terzibaba Meydanı.

Şehirde 11 mahalleye muhtar evi inşa ettik. Geri kalan mahalleler de 2 yıl içerisinde muhtar evine kavuşacak. Bu projemiz Türkiye çapında örnek bir projedir.

Şu an üç adet büyük yol inşaatımız devam ediyor. Tedaş’ın yanından güneye çift şeritli bir bulvar yapıyoruz. Yolun ortası refüjlü, yeşillendirilmiş, aydınlatılmış olacak. Sağlı sollu tretuvarlar yaptık. Bu yol aynı zamanda çevre yolu vazifesi görecek. Büyük tırlar, kamyonlar artık şehre girmeyecek. Terminal kavşağını kilitlemeyecek. Bu yol bir de Tedaşın önünden kuzeye doğru uzanacak. Üniversite içerisinden geçerek, Esentepe kavşağına bağlanacak.

Ayrıca, Havaalanı yolunu yeniden inşa ediyoruz. Şehrin Erzurum çıkışından, Akyazı Kavşağına kadar olan alanda tretuvar çalışmalarını bitirdik. Bu yolun her iki yanına bisiklet ve yürüyüş yolları ve ağaçlı bir bant yapacağız. Yine Akyazı Kavşağından, Havaalanına kadar olan bölümde ise çift şeritli, refüjlü, aydınlatılmış, yeşillendirilmiş bir yol inşa ediyoruz. Bu yol da tamamlandığında şehir ile havaalanını birbirine bağlayan mükemmel bir yola kavuşmuş olacağız.

Bir yol da Hukuk Fakültesine yapıyoruz. Bu yol da üniversitemize yakışır bir yol olacak. Üniversitemize ait eğitim kurumlarının tamamına çevre düzenlemesi yaptık. Yeni yol ile üniversitemize destek çalışmalarına devam etmiş olacağız. Bu yol Hukuk Fakültesi önünde bitmeyecek. Bir sonraki aşama, Bahçe Kültürlerinin önünden devam edip yolu İçtaş Konutlarına kadar uzatmak, şehre yeni bir güzergah kazandırmak.

Bu üç yol yaklaşık 5 milyon YTL ye mal olacak ve çalışmalarına bu yıl başladığımız yollar 2008 yılında büyük çoğunluğu bitirilerek hizmete açılacak. Şehrin bu yollara gerçekten ihtiyacı var. 2008 yılı belediyemiz için yol konusunda atak yılı olacak.

Taksim Mahallesinde ıslah çalışmalarına başlıyoruz. Taksim Mahallesinden başlayan çalışmaları ileriki yıllarda Kızılay ve Hocabey Mahalleleri ıslahı takip edecek.

Çevresel Dönüşüm Projeleri yürüttük. ABC ve İçtaş konutlarının çevresel dönüşümünü sağladık. Bu bölgeler nerede ise mezbelelik konumuna gelmek üzereydi. Bu bölgede 1000 konutun ve bu konutlarda yaşayan 5.000 kişinin geleceğini kurtarmış olduk. Bu çalışmalarımız da devam edecek.

Şehre üç yılda 200 bin m2 yeni yeşil alan inşa ettik. Yürüyüş yolları, spor aletleri olan, yeşil alanı bol parklar yaptık. Bu çalışmalarımız devam edecek. Maksadımız Erzincan’ı yeşil alan konusunda Dünyanın sayılı illerinden biri haline getirmek.

Yol genişletme çalışmaları yaptık. Açılan yollar çok güzel oldu. Bu bölgede ticari hayat canlandı. Yeni kavşaklar açtık. Yılların yarasıydı Mit Kavşağı. Şehri çepeçevre saran bulvar bu alanda tek şeride düşüyordu. Bu kavşak da çok güzel oldu.

Ergan Dağı Projesinde ilk defa somut adımlar attık. İmar Planını yaptık. Bölgenin haritasını çıkardık. Bu alanda yapılacak çalışmalar ve özel sektör yatırımları için gerekli alt yapıyı kuruyoruz. Projeye kaynak bulmak üzereyiz. Gerek Turizm Bakanlığı gerek AB Hibeleri projenin finansmanını sağlayarak Ergan Dağını, yılların hayalini gerçeğe dönüştürecek. Bütün bunlar 2 yıl içerisinde olacak. Bölge turizm merkezi haline gelecek. Bu projeye inanıyorum. İşsizlik problemimizi bu proje çözecek.

Sadece bir yıl içerisinde elbise dönüşüm sisteminden kullanılmış elbiseleri tekrar dağıtmak sureti ile 25 bin parça elbise dağıttık. 40 ar kg lık 5000 poşet yiyecek dağıttık. Konferanslar, paneller düzenledik. Belediye olarak folklor, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Halk Müziği ve Şehir Tiyatrosu ekipleri kurduk. Etkinlikler düzenledik.

Hepsinden önemlisi, katılımcı demokratik ve şeffa bir belediyecilik mantığına kavuşuyoruz. Artık belediyemizin bütçesini Erzincanlılar yönlendirecek. Kim nereye ne yatırım yapılmasını istiyor ise kurduğumuz mekanizmalar ile bunu bize aktaracak. Bir kent konseyi kurduk. Gençlik, kadın ve çocuk meclisleri kuruyoruz. Mahalle meclisleri kuruyoruz. Artık Erzincanlı şehrin yönetimine iştirak edecek.

Bütün bunları yaparken naçizane ödüller aldığımızı da ifade etmek istiyorum. Bu ödüller benim için önemli çünkü, Erzincan’a ve Erzincanlılara yaptığımız hizmetlerin ve doğru yol üzerinde olduğumuzun delili. Bu ödülleri Erzincan halkı ve çalışanlarım adına aldım. Tema beni 2006 Yılında Yılın Çevreci Belediye Başkanı ilan etti. Ayrıca Yerel Yönetimler Dergisi 2006 yılında ve Şehir ve Başkan Dergisi de 2007 yılında çalışmalarımızdan dolayı bizi Yılın Belediye Başkanı ilan ettiler.

Biz hayallerimizdeki Erzincan’ı kurmak için, çalışıyoruz. Erzincanlıya ve Erzincan’a layık olmak için çabalıyoruz.

erzincan belediyesi
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 16:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?