30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

İl hasat kurulu toplandı

Erzincan İl Hasat Kurulu'nda 2009 yılı hasat sezonu biçerdöver fiyatları kuru alanlarda dekar başına 9,5 lira, sulu alanlarda ise 10,5 TL lira olarak belirlendi.


Tarım Müdürü Ali Lek'in yanı sıra Defterdarlık, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Ziraat Odası, Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı temsilcileri ile biçerdöver sahipleri katıldığı toplantıda hasat dönemi ele alındı.
İl Tarım Müdürü Ali Lek, toplantıda yaptığı konuşmada kendileri için en önemli konunun dane kaybının önlenmesi olduğunu belirterek; "Erzincan'da da yakında başlayacak olan hububat hasadında çeşitli nedenlerle oluşan tane kaybı ülkemizin ekonomisi için büyük bir kayıptır. Her yıl önlenmesi için tarım müdürlükleri tarafından çalışmalar yapılan hububat hasadındaki tane kaybı çok farklı nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Arazinin engebeli olması, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesi, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörlerin kaybın artmasında etkili olmaktadır. Dane kaybının en önemli sebepleri arasında modası geçmiş biçerdöverlerin kullanılması da önemli bir nedendir.


Türkiye'de 30 yıllık biçerdöverlerle arazi yapısını dikkate almadan yapılan hasat, ekonomide ciddi kayıplara yol açmaktadır. Biçme ya da harmanlama kısmı bozulan bu eski araçların parçaları değişse bile birbirine uyum sağlamıyor. Taneyi kabuğundan ayıramıyor ve tarlada ortaya konulan alın teri eski makinelerle ziyan ediliyor. Çiftçiler mümkün olduğu kadar yeni model biçerdöverleri ve kesinlikle ehliyetli sürücüleri tercih etsinler. Bugün tüm çabalara rağmen hububatta çeşitli nedenlerle oluşan ortalama yüzde 6-8 arasındaki tane kaybı rekolteyi düşürüyor. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de hasat kayıplarının önlenmesi trilyonlarca lira tasarruf anlamına gelir. Verim kaybının önlenmesi için hububat başaklarının kurumasından sonra hasada başlanması da önem taşımaktadır, biçerdöver hasadında başaklarda nem oranının yüzde 20'den aşağı olması gerekmektedir.”diye konuştu.
Toplantıda yapılan görüşme sonunda, 2009 yılı hasat sezonu biçerdöver fiyatları kuru alanlarda dekar başına 9,5 lira, sulu alanlarda ise 10,5 TL lira olarak açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 17:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?