30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

İnekler nehri yüzerek geçiyor

Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Altınbaşak beldesinde, hayvanlarını otlatmak için Karasu Nehri'ni aşmak zorunda kalan vatandaşlar büyük zorluklar yaşıyor.

Sabah, akşam nehri yüzerek geçen büyükbaş hayvanlar için bu durum zaman zaman eziyete dönüşüyor.
Erzincan'a 25 kilometre uzaklıktaki Altınbaşak beldesinin, 550 nüfuslu Büyük Kadağan Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar, yüzlerce büyükbaş hayvanını her sabah zorlu, bir o kadar da riskli bir parkurdan geçirerek meralara ulaştırıyor. Her gün nöbetleşerek hayvanları Karasu nehrinin kıyısına getiren mahalle sakinleri, nehre sürdükleri hayvanları, motosikletiyle mahalleye 6 kilometre uzaklıktaki köprüden karşı kıyıya geçerek bekleyen çobana emanet ediyor.
Akşam saatlerinde ise meradan dönen hayvanlarını karşılayan vatandaşlar, nehri geçmeyi başaramayan hayvanları kurtarmak için büyük çaba gösteriyor. Hayvanların büyük çoğunluğu kıyıya çıkmayı başarırken, bazıları da akıntıya kapılıp sürükleniyor. Vatandaşlar, boğulma tehlikesi geçiren hayvanlarına ancak kıyıya yaklaşmayı başardıklarında yardımcı olabiliyor. Yer yer metrelerce derinliğe ulaşan Karasu Nehri'nden geçmeye çalışırken yorulan hayvanlar sahiplerinin yardımıyla büyük zorlukla sudan
çıkabiliyorlar.
Büyük Kadağan Mahallesi Muhtarı Ahmet Taşpolat, tarım ve hayvancılıktan başka bir gelirlerinin olmadığını belirterek, "Her yıl bizim 15-20 tane hayvanımız Karasu Nehri'ne kapılıp, telef oluyor. Yıllardan beri aynı sıkıntıları yaşadığımız halde bir türlü çözüm bulunamıyor" dedi.
Cemal Taşkıran isimli vatandaş ise, meralarının karşı kıyıda olması sebebiyle bu sıkıntıyı yaşamak zorunda olduklarını ifade ederek, kıyıya çıkamayan hayvanları kurtarmak için mecburen mera dönüşünü beklediklerini söyledi. Yaklaşık 14 yıldan bu yana Büyük Kadağan'da çobanlık yapan Hüseyin Aydemir de, hayvanların nehri geçişi sırasında güçlüklerle karşılaştıklarını anlatarak zaman zaman hayvan sahiplerinin bu konuda serzenişte bulunduğunu dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 10:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?