23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yılı

Erzincan Lisesi tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yıldönümü dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı düzenlendi. Program da zaman zaman duygulu anlar yaşandı.

Müftlük konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Ali Güngör, Vali Yardımcısı Adem Keleş, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, Emniyet Müdürü Dr. Ahmet Çimen ile bazı kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşan Erzincan Lisesi Okul Müdürü Ali Fuat Baş,İstiklal Marşı'nın kurtuluş mücadelesinin destanlaşmış bir hali olduğunu belirtti. Baş;"Mehmet Akif Ersoy o yıllarda yaşanan kurtuluş mücadelesini en iyi şekilde kelimelere dökmüştür" dedi.

Öğretmen ve öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından Dr. Mehmet Göktaş 'Akif ve İstiklal Marşı'konulu konuşmasında Akif'in hayatı, şiirleri ve kurtuluş mücadelesi sırasında yaşadığı olaylardan örnek verdi. Dr. Göktaş, şunları söyledi:"Mehmet Akif Ersoy, şahsiyet olarak gerçek bir tevazu ve fazilet abidesidir. Onun şahsiyetinin asıl önemli yanı, vatan şairi olmasını sağlayan en önemli özelliği İstiklal Marşı'mızın yazarı olmasıdır. İstiklal Marşı var olma veya yok olma mücadelesi verdiğimiz 27 Şubat 1921'de Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış, 12 Mart 1921'de tarihinde de TBMM'de, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından dört defa okunarak ayakta alkışlarla kabul edilmiştir. Kurtuluş mücadelesi veren bir milletin marşı da ancak İstiklal adını taşıyabilirdi. İstiklal Marşı'nın 'Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak/Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak' diye başlayan dizeleri kadar bir millete güven ve umut aşılayan başka bir söz herhalde o günlerde söylenemezdi."

Program, şiir dinletisi ve öğrenciler tarafından seslendirilen İstiklal Marşı orotoryosu ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 13:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?