30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Kadın çiftçilere gıda eğitimi

KADIN ÇİFTÇİLERE GIDA EĞİTİMİ

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’nün köy ve beldelerdeki kadın çiftçilerin eğitilmesine yönelik programları devam ediyor.

Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından sürdürülen programlarda kırsal kesimde yaşayan bayanlara gıda muhafaza yöntemleri hakkında eğitim veriliyor.

Tarım İl Müdürlüğü ekipleri kadın çiftçilerin eğitilmesi için düzenlenen programlarda iyotlu tuz kullanımı ve önemi, aile sebzeciliği, fide dikim ve bakımı, gübreleme tekniği, sulama, ev ekonomisi eğitimi, gıdaların çeşitli yöntemlerle muhafaza edilmesi, beslenme eğitimi, aile ve çocuk eğitimi gibi konulara ağırlık veriyor.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, 2009 yılı başından bu yana köylerde ve ilköğretim okullarında düzenlenen programlarla 3 bin 700 kişinin eğitimlere katıldığını açıkladı. Tarım İl Müdürlüğü olarak eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan İl Müdürü Lek, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü ekiplerinin yıl boyunca köy ve beldelerde çiftçilerin istekleri doğrultusunda kurslar ve eğitim programları düzenlediklerini söyledi. Eğitim programlarının sadece erkeklerle sınırlı kalmadığını kaydeden İl Müdürü Lek, “Kırsal kesimde yaşayan kadınlarımız aile dayanışması şeklinde tarımın her türlü bölümünde görev almakta hatta zaman zaman erkeklerden bile fazla çalışmaktadırlar. Onların istekleri doğrultusunda görevli ev ekonomisi teknisyeni arkadaşlarımız da evlerine kadar gitmek suretiyle onlara çeşitli eğitim programları düzenlemektedirler. Özellikle belirli konularda yoğun istek alıyoruz. Yaz sezonunun sonuna yaklaştığımız bugünlerde özellikle köylerimizde kış hazırlıkları yoğunlaşmış durumdadır. Dolayısıyla ekiplerimiz eylül ve ekim aylarında turşu ve salamura yapımı, reçel marmelat yapımı gibi konularda kadınlara yönelik eğitimlerine devam etmektedirler” diye konuştu.

Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü ekipleri çalışmalar kapsamında bu hafta merkeze bağlı Saztepe köyünde gıdaların çeşitli yöntemlerle muhafaza edilmesi konusunda program düzenlediler. Program kapsamında köyde yaşayan bayanlara konserve, turşu, salamura, reçel ve marmelat yapımı uygulamalı olarak gösteriliyor. Eğitimlere katılan kadınlar bu tür çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini belirtirken ayrıca gıda muhafaza yöntemlerini görerek öğrendiklerini ve bu sayede aile bütçesine katkı sağladıklarını söylediler.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek de zaman zaman programlara katılarak ekiplere destek veriyor.

KADIN ÇİFTÇİLERE GIDA EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 15:34:04
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 17:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?