18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Kadınları üretime teşvik kredisi

Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Erzincan Şubesi, Erzincan’da üretime yönelik çalışmalar yapan bayanların ayağına giderek onların mikrokredi imkanından yararlanmasını sağlıyor.


Erzincan İl Özel İdaresi Ek Hizmet Binası’nın ikinci katında faaliyetlerini sürdüren Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Erzincan Şubesi çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 35 günde toplam 35 bin 900 YTL'lik mikrokredi alan Erzincanlı 53 kadın . kısa sürede kendi işinin patronu oldu. Girişimci kadınlar kurdukları işten kazandıklarıyla hem kredi taksitini ödüyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Yoksul kadınların iş sahibi olmasını ve sosyo-kültürel olarak gelişmelerini sağlamak amacıyla uygulamaya konulan, Grameen Mikrokredi Uygulaması kapsamında, 5 girişimci kadına daha 700'er YTL kredi verildi.


“YOKSULLUĞUN ÇARESİ MİKROKREDİDİR”
İl Özel İdaresi Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Erzincan İl Genel Meclisi Başkanı Sinan Kartal, dünyada ilk kez Prof. Dr. Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te uygulanan, ülkemizde ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, öncülüğünde Diyarbakır'da hayata geçirilen Mikrokredi Projesi’yle 14 Temmuz 2008 tarihinde tanışan Erzincanlı kadınların ayaklarına kadar gelen fırsattan istifade etmeyi başardığını dile getirdi.

Mikrokredi uygulamasının yoksulluğun çaresi olduğunu belirterek, herkesin kabiliyetinin işe dönüştürülebilmesi için bir hayat suyuna, itici bir güce ihtiyacı olduğunu, bu suyunda küçük sermaye olan mikrokredi olduğunu söyledi. İşsizin ve fakirin sahip olamadığı en önemli unsurun sermaye olduğunu kaydeden Sinan Kartal, “”İşsizliğin ve fakirliğin azaltılması için; uzun vadede ve makro politikalar sonucu, yatırımların üretimin ve ihracatın arttırılması gerektiğini herkes biliyor.Ancak bu gelişmenin yanında, mevcut borcun döndürülmesi kısır döngüsünden kurtulmanın yolu ve neticeleri görülünceye kadar mikro uygulamalarda gereklidir. Bu bakımdan mikrokredi uygulaması çok önemlidir.“ diye konuştu.


“MİKROKREDİ’DEN 11 BİN GİRİŞİMCİ YARARLANIYOR”
Mikrokredi uygulamasının Türkiye’de 21 ilde ve 25 şubede sürdürülerek 11 bin üyeye ulaştığını ifade eden Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Erzincan Şube Müdürü Tuna Kavuş, 21 ilde 25 şube aracılığıyla yürütülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar 15 milyon YTL kredi kullandırıldığını ve 11 bin kişinin kullandığı kredilerden toplam 60 bin kişinin faydalandığını belirtti.

Erzincan’da 14 Temmuz 2008 tarihinden itibaren üyelere kredi verilerek projelerin uygulamaya konulduğunu açıklayan Mikrokredi Şube Müdürü Kavuş, “Yoksulluğu azaltmak, çalışabilecek olanların çalışmasını sağlayarak hem aile, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla başlatılan ve özellikle yoksulluktan en çok etkilenen kesim olan kadınlara yönelik olarak Mikrokredi faaliyetlerimiz devam edecek. Mikrokredi Projesi’nin, Erzincan’da yaşayan yoksul ailelerin tümünü kapsayacak hale gelmesi nihai hedefimizdir. 14 Temmuz 2008 tarihinden bugüne kadar, toplam 55 bayan şubemizin yürütmüş olduğu faaliyetten yararlanmak istedi ve şubemizden kredi talebinde bulundu. 19 Ağustos 2008 tarihi itibariyle şubemizden dağıtılan kredi miktarı; 35 bin 900 YTL olup, geri dönüşüm oranı yüzde 100’dür “ dedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 19:07:21
Güncelleme :19 Ağustos 2008 Salı 19:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?