23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Kahve makinelerı piyasadan toplatıldı

Erzincan'da piyasadan toplanan yüzlerce plastik kahve pişirme makinesi sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imha edildi. 

İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ekipleri tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın emriyle 16-23 Temmuz tarihleri arasında toplanan 374 adet plastik kahve pişirme makinesi Eraykut (Erzincan Acil Yardım ve Kurtarma) Derneği'nin Atık Toplama Merkezi'ndeki pres makinelerinde imha edildi. Görevliler tarafından kolilere doldurulan plastik kahve pişirme makineleri daha sonra pres makinelerinde kullanılmaz hale gelinceye kadar preslendi. 

Yapılan uygulama hakkında bilgi veren İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Ruhi Akman, piyasada 3-5 YTL'ye satılan kahve pişirme makinelerinin, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde, 'Elektrik şoku riski' taşıdığı ve bu sebeple sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imalatının ve satışının yasaklandığını belirterek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da, Türkiye'nin de dahil olduğu AB Hızlı Alarm Bilgi Sistemi'nin (RAPEX), 'Sakıncalı ürünler' listesinde yer alan bu makinelerin piyasadan toplatılmasına ve imha edilmesine karar verdiğini söyledi. 

4703 sayılı kanunun 11. maddesi A, B ve C bentlerindeki hükümler gereğince bu uygulamanın yürütüldüğünü dile getiren Akman, ayrıca makinelerin satışını yapanlara 2 bin YTL, imalatını yapanlara ise 20 bin YTL'ye kadar para cezası kesilebileceğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 17:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?