18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Kalorifer kazanları hakkında uyarı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzincan İl Temsilciliği, kalorifer kazanlarının periyodik bakımları konusunda, ilgilileri uyaran bir açıklama yaptı. 

Konuyla ilgili açıklamayı yapan MMO Erzincan İl Temsilcisi Hüseyin İlter, son olarak Erzurum'daki bir ilköğretim okulunun kalorifer kazanının patladığını hatırlatarak, alınacak emniyet tedbirleri ve kazanların periyodik bakımına dikkati çekti. 

Benzer olayların yakın zamanda Trabzon, Rize, İstanbul, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Kütahya, Batman, Malatya, Kocaeli gibi birçok ilde yaşandığını, can ve mal kaybına sebep olduğunu dile getiren Hüseyin ilter, "Bu tür kazaların devam ettiğini hep beraber üzülerek izlemekteyiz. Kaza nedenlerini kısaca denetimsizlik, dikkatsizlik, bilgisizlik ve ilgisizlik olarak söyleyebiliriz. Bu tür kazaların yaşanmaması için mutlaka denetim şarttır. Özellikle işyerleri, okullar ve apartmanlardaki kazanların mutlaka denetlenip, ateşçilerin eğitilmesinin önemini vurgulamak istiyorum. Binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların, kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumu can ve mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendirdiğini, kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz" diye konuştu. 

Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların önüne geçilebilmesi için birinci derecede önem taşıyan hususları sıralayan Hüseyin İlter şunları söyledi:
"Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. Makine Mühendisleri Odaları uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla, bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdır. Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır." 

Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontrollerin yapılmadığını öne süren Hüseyin İlter şöyle devam etti: 

"Emniyet sistemleri çalışmadığı zaman veya kazanlarda eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı kazan patlamaları meydana geliyor. Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makine Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır. Odamızdan, 'Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi' almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makine mühendisleri tarafından hazırlanan projeler sonucunda kazan ve ısıtma sistemlerinin montajlarının yapılması gerekir. İş bitiminde projenin teknik uygulama sorumlusu, makine mühendisi tarafından projede belirtilen özellikte kazan montajının yapıldığına dair uygunluk raporu vermesi ve kazanların bundan sonra işletmeye alınması şarttır." 

Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanların mutlaka eğitimden geçirilmesi ve belgelendirilmeleri gerektiğini kaydeden İlter, konutlarda ve işletmelerde kazancıların, 'Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu'ndan geçerek, 'Kazan İşletme Sertifikası' almış olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 14:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?