30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Kamu-Sen'den kriz açıklaması

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Erzincan İl Temsilcisi Savaş Ağsu, tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin faturasının her geçen gün biraz daha kabardığını söyledi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'yi de etkileyen krizin, kayıt dışındaki ekonomiye yansımalarıyla birlikte boyutlarının daha korkunç bir noktaya ulaştığını dile getiren Kamu-Sen il Temsilcisi Savaş Ağsu, "Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır ifade ettiğimiz gibi IMF talimatlarıyla sınırlanan emisyon hacmi ve enflasyon hedeflemesi nedeniyle göz yumulan durgunluğun, sürdürülebilirliği ekonomik krizle birlikte son bulmuştur. Küresel bir ekonomik kriz yaşanırken, 2009 yılı enflasyon hedefinin yüzde 7-8 arasında değiştiği ülkemizde, maaşlara yapılan yüzde 8-9 oranındaki artış, ülkemizdeki krizi tetikleyen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. İhracat rakamının yüzde 21, ithalatın yüzde 30 azalması, kısaca dış ticaret hacmindeki daralma, iç piyasada yaşanan durgunlukla birleşince, istihdamın azalması kaçınılmaz olmaktadır. Türkiye Kamu-Sen, bu tehlikeyi aylardır dile getirmiş ve dış ticarette yaşanacak daralmanın istihdama yansımaması için, iç talebin canlı tutulmasının zorunlu olduğunu belirtmiştir.
Konfederasyonumuzun, ekonomik krizle ilgili olarak yaptığı önerinin temelini bu unsur oluşturmaktadır. Yani, mutlak surette çalışanlarımızın korunması gerekmektedir. Çalışanlarımızın korunması için ise iç piyasalarda talep ve arz dengesinin sağlanması zorunludur" diye konuştu.

Çalışan ve emeklilere yapılan maaş artışlarının mutlak surette gözden geçirilmesi gerektiğini ve tüm ödemelerde kriz iyileştirmesi yapılmasının şart olduğunu kaydeden Ağsu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yapılacak olan iyileştirmenin, piyasalara dönmeyeceği yolunda endişesi olanların endişelerini de; Türkiye genelinde 81 ilde, tam 2 bin 400 kamu görevlisi üzerinde yaptığımız ve sonuçlarını henüz kamuoyuna açıklamadığımız anketle gidermek istiyorum. Anketimize katılan kamu görevlilerinin, yüzde 44'ü bin ile bin 250 TL arasında maaş alıyor. Ancak; aylık zorunlu harcaması bin 250 TL'nin üzerinde olanların oranı yüzde 67'dir. Dolayısıyla çalışanlarımızın geliri, harcamalarına yetmemektedir. Bu nedenle, yapılacak iyileştirme doğrudan piyasalara yansıyacak ve istihdamın korunmasında ve artırılmasında belirleyici bir rol oynayacaktır. Eğer yapılacak iyileştirmenin tamamının piyasalara dönmeyeceği yolunda endişeler giderilmediyse; çalışanlara yapılacak iyileştirme 'Harcama çeki' olarak verilerek, piyasaların canlandırılması sağlanabilir."

Ülkede, krize karşı alınacak her türlü önlemin odağında istihdam ve çalışanlar olmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Ağsu, "Dileğimiz; taleplerimizin havada kalmaması, değerlendirilerek hayata geçirilmesi üzerinedir. Yerine getirilmeyecekse, görüşlerimiz dikkate alınmayacaksa; toplanıp toplanıp dağılmanın da kimseye bir hayrı olmayacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 13:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?