30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Kaydı olmayana su yok!

İKAMETİ ERZİNCAN’DA OLMAYANLARIN SUYU KESİLECEK

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır dün bir basın toplantısı düzenleyerek ikametgâhı Erzincan’da olmasına rağmen nüfus kaydının köy ve beldelere alan vatandaşların sularının kesileceğini söyledi.

Erzincan Belediyesi şehir merkezinde yaşanan nüfus hareketliliği ile ilgili olarak bir süredir çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda nüfus kayıtlarına göre kent merkezinde 27 bin konut bulunurken bu konutların 8 binin boş göründüğü tespit edildi.

8 bin konutun boş görünmesine rağmen 6 binin kent merkezinde yaşamasına rağmen ikamet kayıtlarının başka belde ve köylerde olduğunu tespit eden belediye merkez nüfusunu düşürdükleri gerekçesiyle sularını kesmeye başladı. Belediye Başkanı Yüksel Çakır, yaptığı açıklamada bu vatandaşların sularının kesileceğini açıkladı. Şehrin nüfusunun düşmesi ile belediye olarak şuana kadar varsayımlarla hareket etmediklerini, olayı yerinde inceleyerek ve irdeleyerek sonuca gitmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Çakır, bu çalışmaları tamamladıklarını ifade etti.

Başkan Çakır; “Arkadaşlarımızın bütün uyarılarına rağmen, her daire bilgi verilmesine rağmen, bu konuyla ilgili alakalı işleyişin önüne geçmekte zorluk yaşanıyor. Bizde belediye olarak madem bu konutlar kayıtlarımızda boş gözüküyor, bu konutların boş gözükmesi hemşerilerimizin konutlarda oturmadığı anlamına geliyor. Çünkü; resmi kayıtlara bakmak durumundayız. Bu kayıtları incelediğimizde dolu veya boş olsun hiçbir şey fark etmez konuyla alakalı yetkimiz çerçevesinde belediyemizle ilgisi olan işlemlerle alakalı durdurma ve dondurma kararı aldık. Yani şu manaya geliyor, Erzincan merkezde ikamet etmeyen, kayıtlarda ikamet ettiği gözükmeyen hemşerilerimiz artık şehir belediyesi ile alakalı olan abonelikleriyle ilgili işlem yapacağız. Daha sonraki dönemde kaydını ikametinin merkeze almayan hemşerilerimizin konuyla ilgili ortaya çıkacak durum karşısında gelip kayıtlarını merkeze aldıktan sonra beyan ettikleri ikametle durumun düzelmesi sağlanmış olacak. Bunun dışında her hangi bir durumda bu konuyla ilgili tasarrufumuzu değiştirmemiz söz konusu değil. Bu çalışma başlamıştır. Bizim Şu İşleri Müdürlüğü bünyesindeki abone kayıtlarımızla mahallelerdeki ikamet kayıtları üzerinden hareket ederek, ikamet kayıtları gözükmeyen dairelerle alakalı olarak bu dairelerin fiilen tesisatlarına su gidişi ile alakalı olarak kesinti yapılacaktır. Bu işlem başlamıştır, bu hususla alakalı bütün hemşerilerimizi bilgilendirmeye bir görev addettiğimiz için bu açıklamayı yapma ihtiyacı gereğini duyduk.” açıklamasında bulundu.

SULARI KESİLENLER SIKINTI ÇEKECEK

Belediye Başkanı Yüksel Çakır su kesintisiyle birlikte vatandaşların bir takım sıkıntılarında ortaya çıkacağını işaret ederek; “O konutta oturduğu halde su kesintisi yaşayan hemşerilerimizin günlük yaşamlarında ortaya çıkacak aksaklıklardan mesul olmadığımızı altını çizerek ifade etmek istiyorum. Kaydı burada olan, ikameti burada olan, nüfus işlemleri merkezde olan hemşerilerimizin bundan etkilenmeleri söz konusu değil. Ama burada oturduğu halde ikametini bir beldeye, bir köye almış olan hemşerilerimizin ortaya çıkacak bu durum karşısında yaşacakları aksaklıkların müsebbibinin Erzincan Belediyesi değil, konuyla ilgili yaptıkları tercihin olduğunu ifade etmek istiyorum. Şuanda aboneler ile ilgili yapılan incelemelerde kaydı merkezde gözükmeyen vatandaşlar ile ilgili kesinti işlemlerine başlanılmıştır” diye konuştu.

MERKEZ NÜFUSU ÇOK ÖNEMLİ

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, asıl olanın şehir merkezinin nüfusu olduğunu, herkesin kendi bölgesini, beldesini ve ilçesini göz önünde bulundurmasından daha doğal bir şey olmayacağını belirterek; “Biz buna saygı gösteriyoruz ve bunu anlayışla karşılıyoruz. Ancak şunu da belirtmeliyiz; asıl olan Erzincan şehir merkezinin nüfusudur. Erzincan’ın nüfusunun nedir? diye bir soru sorulduğunda, hiç kimse 210 bin demez. Karşıdaki böyle bir cevap istemiyor zaten. Erzincan’ın nüfusu kaçtır denildiği zaman şehir merkezinin de nüfusu zikredilir. Yani 87 bin ile İlçelerin, beldelerin, köylerin nüfusunun bunun üzerine ilave edilip, genel nüfus üzerine 210 bin olarak zikredilen rakam kabul görmez. Merkezin nüfusu hem kamusal hizmetle alakalı kurumların yapılanmasını etkiler, hem de bu şehre getirmeye çalıştığımız yatırımcıların, müteşebbislerin bizim şehrin gelişimi ile ilgili anlattığımız safhalarından ziyade, ilgilendiği kısmının nüfus değişimi ile ilgili değişim oranları olduğunu belirtmek gerekir. Yani 87 binin üstüne doğru bir hareket yatırımcıların dikkatini çekerken, 87 binin altına doğru seyreden bir hareket sizin çizdiğimiz bütün pozitif, olumlu tabloyu bir kenara itip, yatırımcıların göz önünde bulundurdukları asıl parametredir. Nüfusu yukarıya doğru hareket ettirecek ama bunu yaparken farazi varsayımlarla değil, gerçekten mevcut olan ama biraz önce belirttiğim kendi beldesinde, kendi köyünde, kendi ilçesinde yazılmayla alakalı yapılan çalışmaları ikameti neresi ise orada yapılmasıyla elde edilecek sonuçlar bizi ilgilendiriyor” dedi.

KONUTLARIN YÜZDE 30’U BOŞ GÖRÜNÜYOR

Başkan Çakır, “Çalışmalarda karşımıza çıkan tablo çok enterasan. Yaklaşık 27 bin 500 abone ve konut var. Bu konutların yaklaşık yüzde 30’u Adrese Dayalı Kayıt Sisteminde boş gözüküyor. Ancak, diğer bir konu ise boş gözükenlerin büyük bir bölümünün yapılan incelemede dolu olduğu, kayıtlarının bu bahsettiğimiz beldelerde, ilçelerde, köylerde olduğu tespit edildi. Bu açıdan meseleye bakıldığında şehrin nüfusu 87 binin altında gözüküyor şuanda. O sebeple biz son 10 gün içerisinde hemşerilerimizin hangi köy, belde ve ilçeye gönül bağları olursa olsun bahsettiğimiz kriterlere yerine getirilmesi adına şehir merkezinde nüfuslarını göstermelerini, ikametlerini burada göstermelerini ve asıl yaşadıkları, hizmet aldıkları merkezde yani Erzincan merkezde kayıtlarını yaptırmalarını önemle kendilerinden istirham ediyoruz. Bu çabayı sarf ettikten sonra, bu gayreti ortaya koyduktan sonra, nüfusla alakalı karşımıza çıkacak tabloya tabi ki razı olacağız. Yapılan incelemeler neticesinde ellerindeki verilerin Erzincan şehir merkezi nüfusunun 87 binin üzerinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Yüksel Çakır, “Bu hususla alakalı olarak zaten beldelerimizle, köylerimizle ve ilçelerimizle ilgili Mahalli İdareler Birliği bünyesinde sürdürülen çalışmalarda onların elde etmeye çalıştıkları kaynağın kat kat fazlasıyla oralara yatırım gidiyor. Valilik ve Mahalli İdareler Birliğinin müştereken yürüttüğü çalışmalarla beldelerimize ve ilçelerimize yönelik yaptığımız asfalt çalışmaları, alt yapı, kanalizasyon ve buna benzer çalışmalar nüfusa bağlı olarak alınan paylarla yapılabilecek çalışmalar değil. Biz burada fazlasıyla karşılığı olan bu beklentilerin nüfus hareketliliği ile oluşturulacak katma değerlerden değil, bu çalışmalarla yapılacağına inanıyoruz. Çünkü nüfusla ilgili her belde 150-200 kişi kaydırdığında, ilçelerde aynı şekilde bir çalışma yaptığında, şehir merkezi nüfusu dikkate alınacak oranda azalır. Ama bunun karşılığında beldelerin ve ilçelerin nüfusları ise onlara katkı sağlayamayacak oranda çoğalır. Biz hemşerilerimizi bu konuda hassa olmaya, bu konuya duyarlılık göstermelerini istiyoruz, asıl olan nüfusla alakalı kriterin merkezle ilgili kriter olduğunu bir kere daha belirtiyorum” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2009 Cumartesi 11:26:03
Güncelleme :26 Aralık 2009 Cumartesi 14:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?