18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Küçükbaş hayvancılık bitti

Erzincan Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Koyun, Erzincan'da küçükbaş hayvan sayısında geçmiş yıllara oranla düşüşler yaşandığını belirterek yetiştiricilerin ellerindeki hayvanları bir an önce elden çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Birlik Başkanı Koyun; en başta gelen sorununun hayvan yetiştiricilerinin ürettikleri ürünlerini kalite değerinin çok altında bir fiyatla satması, hayvanlar için gerekli olan kaba yem, kesif yem ve yem bitkileri tohumu gibi ihtiyaç maddelerinin alımında sıkıntı yaşanması olduğunu belirtti. Koyun, "Erzincan'da mevcut küçükbaş hayvan sayısı 1990'lı yıllarda 400 binin üzerinde iken bugün ise bu rakam 200-300 bin arasındadır. Bu da küçükbaş hayvancılığın Erzincan'da bitme noktasına geldiğini göstermektedir.Buna çözüm olarak da Erzincan'daki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin birlik çatısı altında toplanarak hayvanların ıslah yoluna gidilmesi, verimlerinin artırılması, üretilen ürünlerinin değer fiyatından satılması sağlanmalıdır. Tarım Bakanlığı'nın hayvancılığın desteklenmesi amacıyla küçükbaş hayvanlar için vermiş olduğu 5 YTL'lik prim yeterli değildir. Biz bu rakamın en az 20 YTL olmasını istiyoruz. Bu da küçükbaş hayvancılığın yeniden kalkınmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra Erzincan genelinde kapalı meralar bulunmaktadır. Yetkililerden buraların tespitinin yapılarak hayvancılığa açılmasını talep ediyoruz" dedi.


200 üyesi bulunan birliğin kuruluş amacının birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak üstün verimli hayvanların yetiştirilmesi için gerek yurt içinde yetiştirilen gerek yurt dışından ithal edilen gerekse yerli ırkların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin artırılması, bunların soy kütüğü, ön soy kütüğü kayıtlarının tutulması, hayvanlarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, üyeler arasında yarışmalar
düzenlenmesi, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurtiçi ve yurtdışında pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli olan tesislerin kurulması, işletilmesi gibi hususlar ile Merkez Birliği'nin planlayacağı her türlü hayvan ıslahı çalışmalarını yapmak olduğunu vurgulayan İbrahim Koyun, "Birlik olarak yapabileceğimizin en iyisini yapmanın gayreti içerisindeyiz. Küçükbaş hayvanların tamamını küpeleyip kayıt altına alıyoruz. Daha sonra bu hayvanlara ait verim kayıtlarını çıkartıp kontrol altında tutarak verimleri takip ediyoruz. Süt ve et gibi hayvansal ürünlere antibiyotik bulaşmaması için hayvanlara veteriner hekim kontrolünde belli plan ve program çerçevesinde ilaç ve aşı uygulaması yapılıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2008 Pazar 18:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?