30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Kuduz karantinaları sürüyor

ERZİNCAN'DA 18 KÖYDE KUDUZ KARANTİNASI SÜRDÜRÜLÜYOR

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü 2009 yılı içerisinde kuduz vakaları görülen köy ve beldelerde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, il genelinde kuduz konusunda herhangi bir sorunun bulunmadığını kaydetti. İl Tarım Müdürü Ali Lek, 31 Ekim 2009 tarihi itibarıyla Erzincan genelinde 18 köyün karantina altında tutulduğunu vurgulayarak, mihrak köylerde tüm çalışmaların teknik ekipler tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

İl Müdürü Lek, 2009 yılında Erzincan il genelinde toplam 21 köyde kuduz hastalığının görüldüğünü, yapılan tetkikler sonucu kuduz hastalığının pozitif olduğu köylerde çalışmaların hemen başlatıldığını kaydetti. 3 köydeki çalışmaların tamamlandığını belirten Lek, bu köylerde hastalığın tamamen söndürüldüğünü ve hiçbir risk bulunmadığını söyledi. Geri kalan 18 köyde aralıksız sürdürülen çalışmaların önümüzdeki günlerde tamamlanacağını açıklayan Lek, her şeyin İl Tarım Müdürlüğü'nün kontrolü altında ve planlandığı şekilde devam ettiğini vurguladı.

İl Tarım Müdürü Ali Lek, kuduz ihbarlarının İl Tarım Müdürlüğü'ne ulaşmasının ardından anında vakalara müdahale edildiğini vurgulayarak, kuduz hayvanla temasta bulunan tüm hayvanların aynı gün içerisinde aşılandığını vurguladı. Kuduz aşısının hastalığın bulaşmasından sonra hastalığı etkisiz hale getiren bir aşı olduğunu vurgulayan Lek, kuduz vakalarının genel olarak yaban hayattan evcil hayvanlara bulaştığını söyledi.

İl genelinde kuduz aşısının ücretsiz olarak İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından yapıldığını bildiren Lek, halkın kedi ve köpek gibi hayvanlarını ücretsiz olarak aşılatabileceklerini söyledi. Kedi köpek ısırması gibi olayların yaşanması durumunda olayın tarım ve sağlık müdürlüklerine bildirilmesini isteyen Lek, il genelindeki en uzak noktalara bile 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde müdahale ettiklerini söyledi.

TÜM ÇİFTLİK HAYVANLARI AŞILANIYOR

İl Tarım Müdürü Ali Lek, şu anda karantina altında tutulan mihrak köylerde çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyerek, bu köylerde bulunan yaklaşık 6 bin çiftlik hayvanına kuduz aşısı yapıldığını kaydetti. Daha önce bu köylerdeki kedi ve köpekler ile inek ve koyun gibi hastalıkla temasta bulunan veya bulunma ihtimali söz konusu olan hayvanların aşılandığını duyuran İl Müdürü Lek, ama bununla yetinmediklerini ve bu köylerdeki tüm çiftlik hayvanlarına kuduz aşısı yaptıklarını söyledi.

Bu köylerde herhangi bir sorun bulunmadığına dikkat çeken Lek, tüm karantina tedbirlerin titizlikle uygulandığını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yeterli miktarda kuduz aşısının Erzincan'a gönderildiğini vurgulayan İl Tarım Müdürü Lek, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

KUDUZ VAKALARI KONTROL ALTINDA

Kuduz hastalığı ile ilgili olarak her şeyin kontrol altında olduğunu kaydeden Lek, "Herhangi bir köpek ya da yabani hayvan ısırmasının meydana gelmesi ihtimaline karşı ekiplerimiz gerek ilde gerekse ilçelerimizde 24 saat göreve hazır beklemektedirler. Müdürlüklerimiz bünyesinde yeterli aşı ve dezenfektan ilaçlar bulunmaktadır. Bizim Erzincan halkından tek isteğimiz herhangi bir köpek ısırması ya da yabani hayvan saldırısı yaşanması durumunda İl Tarım Müdürlüğü'ne ihbar etmeleridir. İhbar edilmesi durumunda tüm önlemler derhal alınacaktır. Yeterli bilgi ve donanıma sahip ekiplerimiz hemen müdahalede bulunacaktır. Halkımız bu konuda rahat olsun. Endişe edilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Çalışmalarımız hakkında Erzincan Valimiz Sayın Abdülkadir Demir'e de bilgi verilmektedir. Sayın Valimiz de bu çalışmalarımıza büyük katkılar sağlamakta ve Erzincan halkının sağlığı ve güvenliği için yapılması gereken her şeyi yapmamız noktasında bize önderlik etmektedir. Erzincan halkı ve Müdürlüğümüz adına da kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

ERZİNCAN'DA 18 KÖYDE KUDUZ KARANTİNASI SÜRDÜRÜLÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 16:42:05
Güncelleme :2 Kasım 2009 Pazartesi 17:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?