22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

Kuzey Anadolu fay hattı mercek altında

Afet fay zonları ve doğal afetler konulu proje çalışmaları Kelkit Vadisi boyunca devam ettiriliyor.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2008 yılı yatırım programına alınan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendislikleri yürütücülüğünde Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde Kelkit Vadisi boyunca yer alan yerleşim alanlarının doğal afet risk analizi ve afet bilgi sisteminin oluşturulması amacıyla 2006 yılında başlatılan Afet Fay zonları ve Doğal afetler konulu proje çalışmaları sürdürülüyor.

Çalışmaların Erzincan ayağını oluşturan Çayırlı Sırataş köyünde sürdürülen araştırmalar esnasında Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş'ı makamında ziyaret eden Cumhuriyet Üniversitesi Jeodezi ve fotogrametri bölümü öğretim üyesi Önder Gürsoy, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlerin bir ülke için her zaman risk taşıdığını belirtti.

Gürsoy;" 2 yıl önce Cumhuriyet Üniversitesi öncülüğünde başlatılan bu proje İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, Osman Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden araştırmacıların ve stajyer öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Proje kapsamında tespit edilen toplam 38 noktanın 4 kesite ayrılanlardan 3’er günlük süreyle global konumunu belirlemek için GPS teknolojisi kullanılarak 3 yıl boyunca yüksek doğrultuda konumları ölçülmüştür.” dedi.

PROJE DE HEYELANLA İLGİLİ JEOLOJİ ÇALIŞMALARIDA YAPILIYOR

Söz konusu proje çalışmalarında depremle sınırlı kalmayıp aynı zamanda heyelanlı bölgelerde de jeolojik çalışmaların da yapıldığını vurgulayan Gürsoy,” Proje belirtilen kesitler ise Tokat ve civarı, Şebinkarahisar ilçesi ve civarı, Refahiye ilçesi ve civarı ile Erzincan ve civarıdır. Proje tamamlandığında yerel yönetimler, valilikler, ilçe kaymakamlıkları bilgisayar ortamında proje dahilindeki bölgelerin deprem, heyelan ve diğer doğal afetlere göre risk analizlerini rahatlıkla yapabileceklerdir. Bu proje dinamik bir proje olduğundan sürekli güncellenmeleri yapılacaktır.”diye konuştu.

Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş’ da açıklamasında, öncelikle bölge için hayati önem taşıyan böyle bir çalışmayı başlatan Cumhuriyet Üniversitesi Jeodezi ve fotogramteri bölümü yetkililerine teşekkür ederek,” Bölüm Başkanı Prof.Dr.Orhan Tatar hocamızın kaymakamlığımızdan talep ettiği yardımı mümkün mertepe karşılamaya çalıştık. Bu tür çalışmaların Üniversitelerimiz tarafından gerçekleştirilmesini takdir ediyorum ve kendilerine başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 13:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?