22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

Mera ıslah çalışmalarına devam

Türkiye’de, 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında 1998 yılında başlatılan mera ıslah çalışmaları, Erzincan Tarım İl Müdürlüğü tarafından il genelinde titizlikle yürütülüyor. 

10 yıl önce yürürlüğe giren Mera Kanunu kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Erzincan’da bugüne kadar 9 köyde toplam 133 bin 608 dekarlık alanda ıslah çalışması gerçekleştirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek, Erzincan’ın yüzde 38’inin meralardan oluştuğunu ve bunun 452 bin hektarlık bir alana tekabül ettiğini dile getirdi. Mera Kanunu kapsamında öncelikli olarak tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarına başlandığını kaydeden Tarım il Müdürü Ali Lek şunları söyledi;
“Erzincan’da tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarının yanı sıra mera ıslah çalışmalarımız da sürdürülmektedir. Hayvancılık sektörü Erzincan için vazgeçilemez sektörlerden birisi konumundadır. Bu durum meralarımızın önemini daha da artırmaktadır. Hayvancılık sektöründeki kaba yem açığının giderilmesi adına meralarımızın ıslah edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar Erzincan’da 9 köyümüzde 133 bin 608 dekarlık mera alanında ıslah çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu oran önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bilindiği gibi mera ıslahı son derece pahalı ve zahmetli bir iş. Biz bu meraları ıslah ederken Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi uzmanları ile birlikte çalışıyoruz. Yüzbinlerce YTL harcanarak ıslah edilen bu meraların ıslahtan sonraki yönetimi, ‘Mera Yönetim Birlikleri’ne geçiyor. Müdürlüğümüz teknik ekiplerinin verdiği otlatma programına uyulması büyük önem taşıyor. Çiftçilerimiz bu programa uyarlarsa meralarımızı daha verimli bir şekilde kullanabiliriz” 

Mera ıslahının sadece hayvancılık sektörüne hizmet etmediğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Ali Lek, “Meraların ıslahı ve korunması hayvancılık sektörüne katkılarının yanı sıra, toprak erozyonunun önlenmesindeki en önemli faktörlerden birisidir. Meralardaki ot yapısı toprakların korunmasında büyük rol oynuyor. Bunun dışında meralarımız ülkemizin biyolojik çeşitliliğine büyük katkı sağlıyor. Özellikle Erzincan’ın da içinde yer aldığı Erzincan-Gümüşhane-Bayburt ve Tunceli yöresindeki meralar birçok endemik bitki türünü de barındırmaktadırlar. Bu yüzden meralarımızı en iyi şekilde korumak zorundayız.”dedi. 

Yapılan çalışmaların kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Ali Lek, “Meralarımızdan en çok faydalanan kesimler onları en iyi şekilde korumak zorundadırlar. Çünkü meralarımız onların geleceğine katkı sağlamaktadırlar. Meraların verilen otlatma programına göre kullanımı son derece önemlidir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?