18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Mezarlığa 40 bin dolarlık sistem

Erzincan Terzibaba Mezarlığını Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından başlatılan bir çalışma ile mezarlıkta bulunan parsellere Erzincan tarihine mal olmuş ünlü şahsiyetlerin isimleri verilerek onların isimleri yaşatılıyor.


Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,amaçlarının Erzincan'ın sosyal, kültürel, ekonomik vb. alanlarda kalkınmasında emeği geçen ve Erzincan'ın manevi mimarlarının unutulmayıp gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Buyruk;mezarlıktaki ada parseller isim bazında bilgisayara yüklenip vatandaşların yakınlarının mezarlarını bulmakta kolaylık sağlanacağını söyledi.

Hedeflerinin büyük şehirlerdeki mezarlık girişlerine konulan elektronik sistemin bir benzerinin de Terzibaba mezarlığı girişine kurmak olduğunu vurgulayan Başkan Buyruk," Bu sistem mezarlık girişine elektronik bir makinenin yerleştirilmesidir. Oldukça profesyonel olan bu cihazın maliyeti de yaklaşık 40 bin dolar civarındadır. Gündengüne gelişen ve kendini yenileyen Terzibaba mezarlığımız yapılan bu yatırımlarla Doğu Anadolu Bölgesinde örnek olmaktadır. 250 bin metrekare açık alana sahip mezarlığımızın yanında Haci Hafız ve Melekler Mezarlıkları adında 2 mezarlığımız rehabilite edilerek daha düzenli bir hale getirdik. Ayrıca Erzincan'ın yetiştirdiği büyük islam alimlerinden Piri Sami Hazretlerinin türbesi ve çevresindeki mezarlık Erzincan belediyesine ait olması sebebiyle bu alanda diğer mezarlıklarda yapılan çalışmalar örneği bir mezarlık çalışması ve türbenin yenilenmesi çalışması yapıldı.

200 BİN KAYITLI MEZAR BULUNUYOR
Erzincan Terzibaba mezarlığında yaklaşık 200 binin üzerinde kayıtlı mezar bulunduğunu ifade eden Başkan Buyruk," Mezarlıktaki ada parsellere verilen isimler Erzincan tarihine mal olmuş devlet adamları, din alimleri, şehrin kültürüne katkı sağlamış halk ozanlarıyla şair ve yazarlardan oluşmaktadır. Tasarruf din alimleri 7, öğretmenler 3, halk ozanları ismi 8 parsele verilmiş olup çalışmalar devam etmektedir. Din alimleri kategorisinde Kiğli Hoca, Saffet Efendi, İbrahim Hakkı Kemahi, Şemsettin Hoca, Devlet adamları kategorisinde Mübaşir Zeki Paşa, Vali Recep Yazıcıoğlu, Nedim Muratoğlu, Fevzi Efendi, Yazarlar kategorisinde Mustafa Uçar, Fahri Omay, Halk Ozanları Kategorisinde de Sırbıslı Salih, Aşık Davut Suları, Nizamettin Bayram, Hafız Şerif vb olmak üzere toplam 40 parsele isim verilmiştir"diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 12:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?