30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Müftüden Ramazan mesajı

Ramazan ayı dolayısıyla açıklama yapan Erzincan Müftü Vekili Burhan İşliyen, bu ayda yapılan ibadet ve tövbelerin kabul olduğunu hatırlatarak, insanların Ramazan’da af dileyerek, günahlardan arınma imkanı bulabileceklerini söyledi.


Erzincan İl Müftü vekili Burhan İşliyen, başlayacak olan Ramazan ayı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İşliyen, “Hz. Peygamber (s.a.v.)’in ayların efendisi olarak tanımladığı, rahmet ve mağfireti sınırsız, her anıyla bereketli ve kutsal Ramazan ayı, bütün özellik ve güzellikleriyle kapımızı çalmak üzere. Bu kutlu aya 20 Ağustos 2009 Perşembe akşamı kılacağımız teravih namazı ile kavuşmuş olacağız” dedi.


İşliyen,”Uzaklardan gelen önemli bir misafir gibi, ona olan sevgi ve muhabbetimizi göstermek üzere çok önceden hazırlıklar yaparak karşılıyoruz Ramazan’ı. Öyle bir misafir ki maddi-manevi çok değerli hediyelerle geliyor evimize, sokağımıza, mahallemize, mabetlerimize, şehrimize, memleketimize. Bu sebeple onu ağırlayacak olmanın heyecanı sarıyor hepimizi. Orucuyla, iftarıyla, sahuruyla, teravihiyle, kadir gecesiyle bütün inananları ortak sevinç mekânlarında buluşturmaya geliyor Ramazan ayı, hac ibadeti dışında İslam’ın beş şartından dördünün bir arada yapıldığı, hayatımızı ibadetlerle süslediğimiz müstesna bir zaman dilimidir” şeklinde konuştu.


Müfü vekili İşliyen, daha sonra şunları söyledi “İnsanı nefsinin aşırı arzularından ve maddî ihtiraslardan kurtarıp yücelten oruç ibadeti, Ramazan gecelerinde cemaatimizin büyük bir coşku ile kıldığı teravih namazı, bu aya tahsis edilmiş ibadetlerdir. Müminlerin birbirleriyle yarışırcasına verdikleri zekât ve fitreler bu ayın sosyal yardımlaşma ve kaynaşma ikliminin en güzel meyveleridir. Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “Kadir Gecesi” bu ay içindedir. Yüce kitabımız Kur’an, bu gecede yeryüzüne inmeye başlamıştır. Bu anlamda Ramazan, Kur’an ayıdır. Kur’an okumak ibadettir.

Okuyup manasını anlamaya çalışmak ve onun gösterdiği nurlu yoldan yürümek hepimizin ortak hedefidir. Ramazan ayında Camilerimizde ve evlerde okunan, cemaatimizin büyük bir manevi zevk ve huşu içinde takip ettiği mukabeleler bu ortak hedefe ulaşma çabasının en güzel göstergesidir.”


Bu ayda ilahi huzura açılan ellerin boş çevrilmeyeceğini dile getiren İşliyen “Samimi olarak tövbe eden Müminler günahlarından arınır, tertemiz olurlar. Zaten bu aya Ramazan isminin verilmesi günahları silip yok ettiği içindir. Bu ayı, Yüce Rabbimize ibadet ederek ve insanlara iyilik yaparak değerlendirdiğimiz takdirde kazancımız büyük olacak ve ebedî saadetin kapıları bizim için açılacaktır. Millet olarak her Ramazan’da, kendimize ait bir derinliği yeniden keşfederiz. Bu kutlu ay, örf ve âdetlerimizden aldığı farklı renk ve desenlerle, yirmi dört saatimize kendi nakışını öylesine işler ki, oruç tutan insanların yüzlerindeki tebessümden minarelerdeki kandillere, yuvalarımızdaki neşeden çarşı-pazarlarımızın cıvıltısına, mabetlerdeki his ve heyecan tufanından gönüllerimizdeki aydınlığa kadar bütün güzellikleriyle Ramazan toplumumuzu sarar.

Seher vaktinde sahurları, gündüzünde oruçları, akşamında iftarları ve teravihleri ile Ramazan’ın geceleri ayrı bir şölen, gündüzleri ayrı bir şölendir. Hz. Peygamber (s.a.v.) “Eğer ümmetim Ramazan’da olanları bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını arzu ederlerdi. Çünkü bu ayda iyilikler bir araya getirilmiştir” diyor. İşte böyle yüce bir ayda hayatımızı yeniden gözden geçirmeli, vücudun baştan aşağı muayeneden geçirilmesi gibi manevi dünyamızı adeta bir check-up yapmalıyız. Ramazan’ın bize sunduğu kendimizi yenileme, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazeleme fırsatlarını değerlendirerek eksikliklerimizi ve kusurlarımızı bu ay vesilesi ile tamir etmeye, düzeltmeye çalışmalıyız” dedi.


İl Müftü Vekili Burhan İşliyen, Ramazanda müftülük olarak bir dizi etkinliklerin gerçekleştireceğini hatırlatarak; “Ramazan’da her yıl olduğu gibi hatimle teravih namazı kılınacak camilerimiz olacak bunlar; Kurşunlu, Boyacılar, Cumhuriyet ve Işıkpınar Camileri olacak. Öte yandan bayanlara yönelikte etkinlikler olacak. Vaaz programlarımızın yanında 38 camide hatim programı olacak. Kuran kurslarından gelecek olan kuran kursu öğreticileri ile din uzmanlarının da katılacağı programlarda bayanların merak ettikleri dini sorulara da cevap aranacak” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 14:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?