30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Muharrem ayı hazırlıkları başladı

ERZİNCAN’DA MUHARREM AYI HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Muharrem Ayı’nın başlaması dolayısıyla açıklama yapan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, bu ayda oruç tutmanın başta Hz. Ali olmak üzere tüm on iki imamlara gösterilen sadakatin davranışa dökülmesi olduğunu ifade etti.

Düzgün, düzenlediği basın toplantısında 17 Aralık 2009 Perşembe günü itibari ile muharrem Ayı oruçlarının başlayacağını ifade ederek; “Muharrem ayı denildiğinde ilk akla gelen Allah rızası için tutulan oruçlarımızdır. Tarihler bu ayın değerini ve kutsallığını ve birçok peygamberin kurtuluşa ve selamete erdikleri günler olarak verirler. Hz Muhammet ve ondan önce gelen peygamberlerde bu kutsal ayda Allah’a şükür ve senalarını ifade etmek için oruç tutmuşlardır. Bu ayda oruç tutmak Hz Adem peygamber’in tövbesine katılmak, Nuh peygamber’i, Yunus peygamberi, İbrahim peygamberi, Eyüp peygamberi, İdris peygamber’i, Musa peygamber’i, İsa Peygamber’i, ve iki cihan güneşi Hz Muhammed Mustafa’yı anmaktır. Onların sevgisiyle bezenmektir. Onların yolu ile, ahlakı ile bezenmek ve aht’e vefalı olmaktır. Bu ayda oruç tutmak, başta Hz imam Ali olmak üzere on iki imamlara gösterilen sadakati davranışa dökmektir. Bu ayda oruç tutmak şehitler şahı Hz İmam Hüseyin ve ona ikrar verenlerin soylu mücadelesini yüzyıllar sonra bile inançla. Kararlılıkla ve azimle yaşatmak demektir. Kerbela’da bütün Ehli-Beyt erkekleri şehit edilirken Hz Hüseyin’in büyük oğlu imam Zeynel Abidin sağ olarak kurtulmuştur. Hz peygamberimizin soyu olan imamlar ve seyitler imam Zeynel Abidin2den devam etmiştir. Biz aleviler; hem peygamberlerin kurtuluş ve selamete ermelerini, hem de Hz peygamberimizin soyunun dünyada kesilmeyip devam ettiğine, şükür ve sena olarak oruç ibadetimizi yerine getirmekteyiz ve bu nedenle on iki gün matem orucu tutmaktayız. Aleviler bütün insanları; Tanrı eseri diye sevmiş, eşitlik, kardeşlik, demokrasi istemiştir. Alevi “bin defa mazlum olsan bile bir defa zalim olma” diyerek her dönem mazlumun yanında yer almıştır. Muharrem orucu boyunca her akşam oruç açma saatinde vakfımız yemekhanesinde hayırsever canlarımızın yardımları ile oruç açma yemekleri verilecektir. Yine muharrem ayı boyunca cemevimiz de cem ibadetleri yapılacaktır” diye konuştu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün açıklamasında ayrıca 29 Aralık Salı günü saat 11:00 ila 14:00 saatleri arasında vakıf yemekhanesinde yemek ve aşure ikramı yapılacağının da altını çizerek tüm vatandaşları davet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2009 Salı 15:33:00
Güncelleme :15 Aralık 2009 Salı 18:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?