4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Muhtardan ilginç teklif

Yer bildirim yasasına vatandaşların oldukça duyarsız olduklarını belirten Erzincan Muhtarlar Derneği Başkanı Kurtuluş Kılıç bu durumun muhtarları zor duruma soktuğunu ifade ederek ortaya ilginç bir çözüm yolu attı.

1774 sayılı yasa gereği vatandaşların yer bildiriminde bulunması gerektiği halde bu uygulamaya uyulmadığını, bu nedenden dolayı da Muhtarların zor anlar yaşadığını ifade eden Erzincan Muhtarlar Derneği Başkanı Kurtuluş Kılıç, özellikle şehir dışından Erzincan’a tayin ve benzeri sebeplerden dolayı gelen vatandaşların nakil getirmediklerini açıkladı.

Vatandaşların yer bildirimi konusunda oldukça duyarsız olduklarını belirten Kılıç, bu sorunun çözülmesi için gereken çalışmaların başlatılması gerektiğini söyleyerek, “Vatandaşlarımızın bu uygulama pek aldırış ettiği yok fakat okul için veya başka bir iş için kendilerine bir evrak lazım olduğunda kendileri de zor duruma düşüyorlar. Biz muhtarlar olarak vatandaşa gereken yardımlarda bulunuyoruz ama bazı kanuni engellerde ortaya çıkınca bizimde yapacağımız pek bir şey kalmıyor. Yer bildirme mecburiyetinin kanunlara göre 100 YTL’de para cezası var ama yaptırım olmadığı için bu cezanın da anlamı kalmıyor. Bu işin takibini güvenlik kuvvetlerinin yapması gerekiyor ama onlarında bu konu ile ilgili yeterli personeli olmayınca işlerde aksamalar ortaya çıkıyor" dedi.

Vatandaşların da bu konuda oldukça duyarsız olduklarını ve yalnızca işleri düşünce bu durumun farkına vardıklarını söyleyen  Kılıç şöyle konuştu:

"Erzincan genelinde  yüzde 40 gibi yer bildirimi yapmayan vatandaş bulunmakta. Biz, bu vatandaşları yalnızca muhtarlığa bir işlem yaptırmak için geldiklerinde fark ediyor ve gereken işlemlerin yapılmasını sağlıyoruz. Cezai uygulamalar yapılsa bunu gören vatandaşlar buna karşı gereken işleri yaparlar sorumluluklarının bilincinde olurlar”

Yer bildirimi sorununun çözülmesi için ilginç bir çözüm yolu ortaya atan Kurtuluş Kılıç, “Burada yapılacak iş açık ve net orman kanunlarında nasıl ki kişiler ağaç kesmek ve ağaçları taşımak için evraklar ediniyorlar iseler burada da aynı işlemin yapılması gerekir. Ev taşıyan nakliyeciler ve kamyonlar taşıdıkları ev eşyası için mal sahibinden mutlak ve mutlak nakil belgesi istemelidirler. Nakil belgesi olmayanların eşyalarının taşınması yasaklanmalı ve taşıyan hakkında cezai işlem sunulmalıdır. Başka bir şekilde bu sorunun çözülmesine imkan yoktur. Biz bu projemizi defalarca milletvekillerine ve gereken kurumlara iletmemize rağmen sen insan özgürlüğünü kısıtlamak istiyorsun diyerek bu talebim geri çevrildi. Bilinmelidir ki, bu işin çözümü için başka bir yol yoktur” diye konuştu.

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 09:08:46
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 14:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?