5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Organ bağışına ilgi yok

Erzincan'da organ ve doku bağışına ilgi gösterilmediği belirtildi. 

Erzincan 13 Şubat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Levent Kurnaz, 3 ay önce kurulan Organ Bağış Bürosuna bugüne kadar kimsenin kayıt yaptırmadığını belirterek, vatandaşların organ ve doku bağışında bulunmalarında bir sakınca olmadığını, isteyen herkesin hastane yada Erzincan'daki diğer sağlık kuruluşlarına giderek organ yada doku bağışı yaptırabileceklerini söyledi. 

Dr. Kurnaz:" Organ bağışı sırasında müracaat çok kısa bir sürmekte ve hiçbir belge istenmeden işlem anında tamamlanmaktadır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Organ bağışı bir hayatın sonu olmakla birlikte belki de bir başkası için başlangıçtır. Başkalarının yaşamına yardımcı olmak için organ bağışında bulunulması gerekir."dedi. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 80 bin kişinin organ beklediğini, bunlardan 30 bininin kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu vurgulayan Dr.Levent Kurnaz," Kadarvadan organ alımı ülkemizde önemli bir sorundur ve transplantosyonun önündeki en önemli engeldir. Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'side canlı kaynaklı iken ülkemizde ise tam tersine organ vericilerinin yüzde 75'i canlı, geri kalan yüzde 25'ide kadavra kaynaklıdır. Yine organ bağışı oranı birçok Avrupa ülkesinde yüzde 30'ların üstündeyken Türkiye'de bu oran sadece yüzde 2'dir. Erzincan'da 56 kronik böbrek yetemezliği hastası diyaliz cihazına bağlı olarak hayatlarını devam ettirmektedirler. Erzincan geneline bakıldığında bu rakamın çok üstünde diyaliz hastası bulunmaktadır. 18 yaşından büyük ve aklı dengesi yerinde olan tüm vatandaşlarımız organ bağışında bulunabilirler. Unutmayalım ki bir çok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır ."diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 10:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?