4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Organik tarım yaygınlaşıyor

organik tarımDünyada ve Türkiye'de son yıllarda giderek rağbet gören organik tarım faaliyetleri, Erzincan'da da yaygınlaşıyor. 

Teknik tarımda kullanılan kimyasal ilaç ve gübrelerin insan sağlığına büyük zararlar verdiğinin bir çok kez ispatlanmasının ardından, organik tarım çalışmalarının Erzincan'da da gözle görülür bir şekilde arttığı bildirildi. Özellikle büyük şehirlerde insanların organik tarım ürünlerini tercih eder hale gelmesi, yetkilileri ve üreticileri de bu konuda hareketlendiriyor. Organik tarıma giderek daha sıcak bakmaya başlayan Erzincan çiftçisine yardımcı olmak amacıyla Erzincan Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan "Organik Tarım Timi" de, çalışmalarını bu yönde sürdürüyor. 

Erzincanlı tüketicilerin, organik ürün yetiştiricilerinin, doğa ve insan sağlığına zarar vermeyen doğal yöntemlerle yetiştirdiği taze, ekolojik sertifikalı sebze, meyve ve diğer ürünleri daha çok tercih ettiğini dile getiren Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin şunları söyledi; "Organik tarım ürünleri konusunda pazar sorununun olmaması üreticiyi de organik tarım yönünde tetikliyor. Öyle ki, son yıllarda birçok kurum ve kuruluş Erzincan'da organik tarım yapma yönünde harekete geçti. Özellikle Kemaliye, Kemah ve Tercan ilçelerinde bu konuda önemli çalışmalar yapıldı. Erzincan'daki organik tarım girişimcileri, bu alanda yaptıkları çalışmalarda gerek bizden gerekse Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde organik tarımla uğraşan özel bir şirketle işbirliği içerisinde hareket ediyor." 

Erzincan'da organik tarım yapmak için birçok etkenin uygun durumda olduğunu kaydeden Abdulbaki Şahin, son yıllarda hızlanan organik tarım çalışmalarının Erzincan'da aynı biçimde artan bir ivme gösterdiğini belirterek, "Zaten Erzincan'ın birçok bölgesinde yapılan tarım büyük oranda organik tarımdır. Özellikle ilçelerimizde bu potansiyel mevcut. Bugün Tercan'da organik buğday üretimi yapılıyor, Kemaliye'nin köylerinde üretilen birçok ürün organiktir. Çünkü bu köylerimize ne gübre, ne de ilaç girmemiştir. Kemaliye'de üretilen dutlar, Refahiye'de üretilen süt ve peynirler gibi birçok organik ürünümüz zaten mevcut. Önemli olan bu ürünleri belirli bir program dahilinde üreterek organik ürün etiketiyle pazara sunmaktır." diye konuştu. 

İLÇELERDEKİ ORGANİK TARIM ÇALIŞMALARI 

organik tarımÖte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'yla işbirliği içerisinde çalışan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği de Tercan ilçesinde 2006 yılında 150 çiftçi ile sözleşmeli organik tarım gerçekleştirdi. Birliğin Erzincan Temsilcisi Yunus Türkmen, Tercan ilçesinde hayata geçirilen projeyle organik buğday üretimi çalışmalarının 2 yıldır sürdüğünü hatırlatarak, "Erzincan'da üretilen organik buğdayın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işlenerek organik ekmek olarak İstanbul'da pazara sunuluyor. Bu durum hem çiftçi, hem de tüketici için önemli avantajlar sağlıyor." dedi. 

Tercan'ın yanısıra Kemah'ta organik tarım tesisleri kurmak için 1 trilyon sermayeli ve 99 ortaklı bir şirket faaliyetyerini sürdürüyor. 

Kemaliye ilçesi de organik tarım konusunda Erzincan'ın öne çıkan bir diğer ilçesi. İstanbul ve Ankara'da yaşayan Kemaliyelilerin girişimleriyle ile organik tarım konusunda bilinçlendirilen Kemaliye halkı, Buğday Dergisi ve tüm Türkiye'de uygulanmaya başlayan TA-TU-TA (Tarım-Turizm-Takas) Projesi ile değişik meyve ve sebzeleri organik olarak üretmeye başladı. Özellikle dut ve duttan elde edilen ürünler büyükşehirlerde tüketicilerin aradığı ürünler konumuna geldi. 

Erzincan'daki Ersan Et Entegre Tesisleri'ni faaliyete geçiren Ünlüer Et firmasının da önümüzdeki yıllarda Refahiye ilçesine ülkenin en büyük organik besicilik tesislerini kurmaya hazırlandığı belirtildi.
İHa
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 16:27:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Oğuzhan Güler IP: 195.174.128.xxx Tarih : 4.11.2006 17:06:44
Bu sene Atatürk Üniversitesine bağlı Klkit Aydın Doğan M.Y.O organik tarım programından mezun oldum.Eğer bize de fırsat verilirse organik tarımın yaygınlaşmasına bizde katkıda bulunabiliriz. Teşekkürler