22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

Pancar alımı dualarla başladı

Erzincan Şeker Fabrikası’nın 2008-2009 Yılı pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. 

Şeker Fabrikası Pancar Kantarı önünde bugün düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler, Tarım İl Müdürü Ali Lek, İl Müftüsü Mustafa Uçar, Şeker Fabrikası Müdürü Hilmi Başar, protokol mensupları ve çiftçiler katıldı. 

Törende konuşan Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Hilmi Başar, Erzincan Şeker Fabrikası’nın 53 yıldan bu yana hizmette olduğunu belirterek, yeni alım dönemiyle ilgili bilgiler verdi. Fabrikanın 2008 yılında, ekim alanları Erzincan merkez, Kelkit, Suşehri ve Şiran olmak üzere toplam 4 adet Ziraat Bölge Şefliği’ne bağlı 3 il, 10 ilçe ve 133 köyde 4 bin 131 çiftçi ailesine 44 bin 030 dekar sözleşmeli olarak pancar ekimi yaptırdığını belirterek, bu sahadan elde edilecek ürünün rekolte miktarının 200 bin ton civarında olacağını söyledi. 

Üreticilerin bu yıl ürettikleri ürünlerin, pancar bölge şefliklerine bağlı 6 adet kantarda teslim alınarak fabrikaya sevk edileceğini belirten Fabrika Müdürü Hilmi Başar, ayrıca taşradan isteyen üreticilerin ürünlerini fabrika merkez kantarına doğrudan da teslim edebileceklerini hatırlatarak, bu şekilde ürün teslim eden çiftçilerin nakliye bedellerine ayrıca nakliye pirim ve tazminatı da ilave edilerek ödeme yapılacağını bildirdi. 

Fabrikadaki şeker üretiminin 26 Eylül 2008 tarihinde başlayacağını açıklayan Hilmi Başar şunları söyledi; “24 saatte ortalama 2 bin 000 ton pancarın işleneceği kampanyamız yaklaşık 100 gün devam edecek. Kampanya sonunda 28 bin 000 ton şeker, 7 bin 500 ton melas , 58 bin 000 ton yaş pancar posası üretimi gerçekleştirilecek. Fabrikamızın bu kampanya döneminde ihtiyaç duyduğu 6 milyon kilovatlık elektrik enerjisi kendi türbinlerimizde üretilecektir. Bu sene pancar eken üreticilerimize yaklaşık olarak 23 milyon YTL' tutarında pancar bedeli ödemesi yapılacak. Bu miktarın yüzde 46’sına tekabül eden, toplam 10 milyon 400 bin YTL. avans olarak çiftçilerimize şu ana kadar ödenmiştir. Bundan sonra da akdedilmiş olan Pancar Üretim Sözleşmesi çerçevesinde çiftçilerimize avans ödemelerimiz devam edecektir.” 

Törende, fabrika müdürünün konuşmasının ardından, pancarını erken teslim eden ilk 3 çiftçilere çeşitli hediyeler verildi. Dualar eşliğinde kantar önünde kurban kesilmesinden sonra Vali Yardımcısı Ayhan Akpay tarafından kampanyanın açılış kurdelesi kesildi. Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, kampanyanın çiftçilere ve fabrikaya hayırlı olması temennisinde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 16:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?