5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Patates üreticileri örgütleniyor

Çayırlı ilçe kaymakamlığı ilçede bireysel olarak yapılan patates ekim işini organize hale dönüştürüyor.

Kaymakam Abdullah Akdaş, hedeflerinin ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Patatesin 500 dekarlık bir alanda ekimini sağlamak olduğunu söyledi.


Kaymakam Akdaş, Çayırlı'nın gerek iklim açısından gerekse sulama imkanları açısından patates ekimi için son derece uygun olduğunu belirtti.

Kaymakam Akdaş," İlçemizde patates ekimi ekonomik olarak çiftçimize önemli miktarda katkı sağlayacağını, ilçede birkaç kişinin bireysel olarak yaptığı patates ekiminin organize bir şekilde yapılmasıyla ekonomik olarak daha doyurucu olacağı kanaatindeyim. Bizler Patates eken ve ekmek isteyen Çayırlı'lı çiftçilerimizle yaptığımız istişarelerde Patatesle ilgili sorunlarını dinledik. Çiftçilerimizin bu alanda öncelikli olarak sorununun Patates ekim ve söküm makinasının olmaması ve birlikte hareket edilmemesiydi. Kaymakamlık olarak bu konuda başlattığımız çalışmayla ilk etapta patates ekim ve söküm makinesinin fiyatını araştırdık.

Araştırmalarımız sonucu patates ekim makinesinin 7 bin euro, söküm makinesinin ise 18 bin euro olduğunu bu makine ile günlük 60 dekar ekim ve söküm yapılabileceğini tespit ettik. Bununla birlikte Patates üreticiler birliğini de ilçede kurmak içinde gerekli çalışmaları başlattık. Birlik tüzüğü oluşturulmuş olup resmi müracaatlar yapılmaktadır. Patates ekim makinesini önümüzdeki günlerde getireceğiz. Hedefimiz alternatif olarak Patates ekimini yaygınlaştırmaktır. İlçemiz için en büyük sorun teşkil eden hayvan gübrelerinin de bu sayede değerlendirilmesiyle de insan sağlığı da korunmuş olacaktır. Uygulamasına başladığımız proje çerçevesinde 500 dekar Patates ekimi yapılmasını planlamaktayız"dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 15:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RIFKI ÇAKIR IP: 88.226.65.xxx Tarih : 27.11.2007 20:55:30

İlcemiz için şimdiye kadar yapmış oldugunuz (devam edeceginden de emin oldugum) sosyal ve ekonomık faaliyetlerden dolayı tsk ederim. Öyle tahmin ediyorumki sizinde farkına vardıgınız gibi ilçe halkının aslında risk tasımadıgı halde bir risk olarak kabul ettigi patates üretimi icin yaptıgınız calısmaların ilcemiz için önemide emin olun bir yıl sonra anlasılacaktır. Şimdiden ellindeki (daha ekmeye bile cesaret edemedigi) mahsülün pazarlanacagı bir yerin bulunamayacagı düsüncesindeler. Bu üretime katılımın artmasına henüz bilmediklerinden yaslı kesim engel olmaktadır. Bastada belirttigim ve emin oldugum gibi üretimin bu yıl belli bir sevıyeye kadar ayarlanabilmesi bir sonraki yılda katılımı daha da artıracaktır