18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Raftingcilerden ilginç yolculuk

Erzincan Valisi Rahmetli Recep Yazıcıoğlu tarafından kurulan Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği Başkanı ve Erzincan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gürcan Ekinci tarafından 1.5 yılda hazırlanan 'Bizim yurdumuz, bizim suyumuz' projesi kapsamında 1 Temmuz'da 3 kişilik rafting ekibi Karasu Nehri'nin doğduğu yer olan Erzurum-Aşkale'den özel bir şişme botla yola çıkarak, Türkiye-Suriye sınırına ulaşmayı hedefliyor. Yolculuğun 1 ay sürmesi bekleniyor.

Proje hakkında açıklama yapan Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gürcan Ekinci macera ve belgesel olmak üzere seyahatin iki amacı olduğunu belirterek, "Birinci amaç, şimdiye kadar hazırlanan tüm belgeseller kara ve havadan yapılan çekimlerle gerçekleştirilmiş, bir ilk olarak tamamen nehir yolu ile çekilen bir belgesel oluşturmaktır. Ülkemizin ve bölgemizin güzelliklerini farklı bir açıdan sergilemek, güzel yurdumuzun bölgenin tanıtım ve turizm potansiyeline katkıda bulunmaktır.

İkinci amacımız ise Fırat Nehri'nin kaynağından, Türkiye'yi terk ettiği yere kadar, yaklaşık 970 kilometrelik nehir yolunu şişme akarsu kayığı ile giderek bir ilki gerçekleştirmek. Fırat Nehri'nin en büyük kolu Karasu Nehri. Dolayısıyla Fırat Nehri'nin yaklaşık 300 kilometrelik ve en bakir bölümü Erzincan il sınırları içerisinde. Tercan, Çayırlı, Mercan arası, Erzincan, İliç ve Kemaliye arasında vadiler, irili ufaklı kanyonlar 300 kilometrelik güzergah boyunca önümüzdeki yıllarda yapılacak olan barajlar sonucunda sular altında kalacak olan doğal güzellikler belki de ilk ve son defa görüntülenecek. Binlerce yıldır Türk yurdu olan Anadolu'nun bölünmez toprak bütünlüğünü ve bu eşsiz güzelliklerini belgesel haline getirmeyi, ölümsüzleştirmeyi vatandaşlık görevi olarak benimsedik. Yurtdışında yayınlanan çeşitli doğa dergilerinde yayınlanan doğal güzelliklerimiz, ülkemizdeki yayın organlarında da yer bulsun istedik" şeklinde konuştu.

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ PROJEYE SAHİP ÇIKTI

Bir buçuk yıl önce başlatılan projede her koşulda ve her suda gidebilecek bir nehir aracının araştırması yapıldı. Erzincan Üniversitesi'nin desteği ile amaca uygun olarak şişirme bir akarsu kayığı satın alındı. Bölgedeki mülki ve mahalli yöneticilerle yerel ve ulusal basınla görüşüldü. Araç gereç ve güvenlik konusunda taahhüt alındı. Yolculuk ekibinde tecrübeli nehir rehberi Osman Dursun da yer alacak. Yolculuk 1 ay sürecek.

Çekimler bot içerisinde ve karadan yapılacak. Seyahat iki etap şeklinde gerçekleşecek. Birinci etap; Dumlu-Kemaliye arası 360 kilometrelik bölüm 6 gün içerisinde tamamlanacak. İkinci etap olan Kemaliye-Suriye sınırına kadar olan bölümün ise kaç gün süreceği belli değil.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 20:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?