30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Ruhsatsız fidana izin yok

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi ekipleri Erzincan’da ruhsatsız meyve fidanı satışına izin vermiyor.

Ağaç dikme sezonunun gelmesi ile birlikte Erzincan’a birçok yerden meyve fidanı getirilmesi üzerine Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri fidan satış noktalarındaki denetimlerini aralıksız olarak sürdürüyor. Özellikle Buğday Meydanı ve Terzibaba Camii yanında bulunan fidan satış noktalarını günlük olarak denetleyen ekipler Bitki Yetiştirme Ruhsatı ve Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası olmayan fidanların satılmasına müsaade etmiyor. Erzincan’ın meyvecilik için uygun bir bölge olması nedeniyle birçok yerden meyve fidanı getirildiğini ifade eden Tarım İl Müdürü Ali Lek, fidan üretimi yapabilmek için üreticilerin mutlaka bitki yetiştirme ruhsatı almak zorunda olduklarını belirterek, “Bizim görevimiz ruhsatı olmayan ve de hastalık ihtiva eden fidanların satılmasını önlemektir. Şöyle ki ruhsatsız fidan nerede üretildiği belli olmayan, hastalık ve zararlı kontrolünden geçmemiş olan fidandır. Çiftçilerimiz ruhsatsız fidanları satın almaları halinde Erzincan’da olan veya olmayan bazı hastalık ve zararlıları da bahçelerine ve köylerine götürmüş olacaklardır. Ancak
ruhsatlı fidanlarda böyle bir olasılık bulunmamaktadır” dedi.

Erzincan’da bulunan meyve fidanlıklarının da devamlı surette kontrol altında tutulduğunu kaydeden Ali Lek, ancak il dışından gelen fidanlarda vatandaşların bitki yetiştirme ruhsatı ve Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası olan satıcıları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ali Lek, vatandaşların fidan alırken dikkat edecekleri hususları şöyle sıraladı: “Seçilecek fidanın sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmeli, bu yüzden mutlaka üzerinde etiket olan fidanlar tercih edilmelidir. Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış fidanlar alınmamalıdır. Saçak köklerin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar alınmamalıdır. Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanlar tercih edilmemelidir. Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir”.

Fidan seçiminde ve dikiminde dikkat edilecek hususlar noktasında Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin her türlü hizmeti verdiğini hatırlatan Lek, vatandaşların bu konuda Müdürlükten ve ekipten istedikleri zaman bilgi alabileceklerini bildirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 13:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?