18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Şap aşısı başlıyor

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, 2008 Yılı sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası çalışmalarına, 1 Eylül 2008 Pazartesi günü başlayacak.


Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek, 2 ay sürecek kampanyada 79 bin büyük baş hayvan aşılanacağını belirterek, başarı oranının yüzde 85’in altına düşmesi halinde Erzincan’da hayvan sevklerinin Bakanlıkça durdurulacağını açıkladı. Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi çerçevesinde uygulanacak olan 2008 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası’nın Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceğini dile getiren Tarım İl Müdürü Ali Lek, “Programa sadece büyükbaş hayvanlar dahil olup, program kapsamında 4 aylıktan büyük ve 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanlardan kan alınacak. İlimizde Çayırlı’ya bağlı Büyükyayla ve Eşmepınar, Tercan’a bağlı Armutluk, Refahiye’ye bağlı Alapınar ve Aydoğan ile Merkez ilçeye bağlı Mertekli, Çatalören ve Beşiktaş köylerinde kan alımı gerçekleştirilecek.“dedi.


ERZİNCAN’DA 79 BİN BÜYÜKBAŞ ŞAP’A KARŞI AŞILANACAK
Aşılama kampanyasında görev alan ekiplere Tarım İl Müdürlüğü’nde eğitim verildiğini kaydeden Ali Lek şunları söyledi; “Anadolu’da bulunan illerde büyükbaş hayvan mevcudunun yüzde 90’ı ‘bivalan’ şap aşısı ile aşılanacaktır. İlimizde 79 bin büyükbaş hayvan aşılanacaktır. Sonbahar aşılama kampanya dönemi sonunda, şap aşılama oranı büyükbaş hayvan mevcudunun en az yüzde 85’ine ulaşmayan illerden büyükbaş hayvan sevkleri durdurulacak. Uygulama ilin büyükbaş hayvan mevcudunun en az yüzde 85’i aşılanana kadar sürdürülecek. Konunun bu noktası hayvan yetiştiricilerimiz için büyük önem taşıyor. Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak tüm hazırlıklarımızı il genelinde tamamladık. Çiftçilerimiz 2 aylık dönem zarfında büyükbaş hayvanlarını şap hastalığına karşı mutlaka aşılatmalıdır.”

“YÜZDE 85’E ULAŞILMAZSA ÜRETİCİLER ZOR DURUMA DÜŞER”
Aşılama oranının yüzde 85’in altında kalması halinde kampanya sonunda kurban bayramının sürecinin başlayacağını ve bu sebeple hayvan yetiştiricilerin zor durumda kalacağını anlatan Ali Lek, “Bilindiği gibi şap hastalığı genel olarak hayvancılık sektörüne büyük darbe vuran bir hastalıktır. Şap hastalığı görülen bölgelerde hayvansal ürün ihracatının tamamen durmaktadır. Böyle bir durumun olmasını kesinlikle istemiyoruz. Erzincan hayvancılık bakımından çok uygun bir bölge. Bu durumda biz hayvancılığımızın gelişmesi için gerekenleri yapmakla yükümlüyüz. Hayvan hastalıklarının önlenmesi burada büyük önem taşıyor. Özellikle şap hastalığı hayvancılığımıza darbe vuran önemli bir hastalık. Her ne kadar il genelindeki tüm hayvanları aşılasak da, günlük olarak ilimize hayvan giriş ve çıkışı oluyor. Bu da zaman zaman Erzincan’da da şap hastalığının görülmesine neden oluyor. Biz Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak hayvancılık sektörünün önünü açmaya çalışıyoruz. Hayvan hastalıkları ile mücadele son yıllarda büyük bir başarı sağladık. Hayvan hastalıklarının önlenmesi, gerek Erzincan, gerekse ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası boyunca Müdürlüğümüzle işbirliği içerisinde çalışacak olan belediyelerimize, muhtarlarımıza ve halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz” diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 16:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?