3
Mayıs
2024
Cuma
ERZİNCAN

Tarım İl Müdürlüğü'nden kene uyarısı

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, keneler yoluyla insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyardı. 
kene türleri
Konuyla ilgili açıklama yapan Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının, "Nairovirüsler"in neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgularla seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu belirterek, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlardaki ölüm oranlarının hala yüksek olduğuna dikkati çekti. Virüsün, sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan tespit edildiğini, ayrıca Güney Doğu Avrupa ve Güney Afrika arasında göç eden göçmen kuşlar üzerinde bulunabildiği belirten Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, "Bu kuşların virüsün iki kıta arasında taşınmasına yol açabildiği düşünülüyor. Ülkemiz de kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahip. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, evcil memeli hayvanlar, yabani hayvanlar, küçük kemiriciler ve kuşlara kadar geniş bir konakçı çeşitliliği mevcuttur" diye konuştu. 

Halkın bilgilenmesi, bilinçlenmesi ve bir takım kişisel önlemlerin alınmasının yanı sıra, kene mücadelesi yapılmasının gerekli olduğunu anlatan Abdulbaki Şahin, hastalığın ülkede 2002 yılının bahar ve yaz aylarında, kırsal kesimde yaşayanlarda ortaya çıkan, özellikle kene ısırması ve temasıyla insanlara bulaşan ve 2003 yılının ağustos ayında kesin teşhisi konulan bir hastalık olduğunu hatırlattı. kene hastalık
Şahin, "Ani ateş, baş ve kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle başlayan, bulantı, kusma, karınağrısı ve ishal gibi şikayetlerin de görüldüğü, daha sonra vücudun çeşitli yerlerinde kanamaların eşlik ettiği Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, ölüm hızı yüksek bir virüs hastalığıdır" dedi. 

Hastalığın adının konmasının ardından birtakım çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Abdulbaki Şahin, "Kenenin yok edilmesi kolay ve ucuz değil. Gerekli önlemler alınsa bile tamamen ortadan kaldırılma olasılığı da çok yüksek değil. Öncelikle mücadelesi çok zor ve pahalı. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yanında böyle. İran, Irak, Afganistan, Bulgaristan ve Afrika gibi yerlerde de insanlar bu hastalıkla mücadele ediyor. Önlem olarak, hayvanlar keneden arındırılabilir, hayvan barınaklarında ilaçlandırma yapılabilir. Ayrıca bireysel koruma önlemi olarak ise keneyle temas etmemek için pantolon paçaları çorapların içine sokulabilir ve otluk alanlara girilmemeye dikkat edilebilir" ifadelerini kullandı.
.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 15:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?