30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Tarım ilaçlarına reçete geldi

Tarım İl Müdürü Ali Lek, tarım ilaçlarının 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren reçete ile satılmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, il müdürlüğü olarak söz konusu uygulamaya hazır olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarım ilaçlarının reçete ile satılmasıyla ilgili yönetmeliğin önümüzdeki günlerde çıkacağını ifade Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek, reçetelerin yazılması konusunda Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli 23 kişiye eğitim verildiğini kaydetti. Tarımsal ilaçların reçeteyle satılması konusundaki hedeflerinin, sağlıklı gıda üretmek olduğunu anlatan Ali Lek, şunları söyledi; "Tarım İl Müdürlüğü olarak bakanlığımızın aldığı kararla 2009 yılından itibaren bütün tarımsal ilaçlar reçete ile satılacak. Bakanlığımız bu konuda kararını aldı. Uygulama yönetmeliği önümüzdeki günlerde açıklanacak. Reçetelerin yazılmasıyla ilgi olarak 2 personelimizi Ankara'ya gönderdik. Burada konuyla ilgili 5 gün boyunca eğitim aldılar. Eğitim alan arkadaşlarımız daha sonra Erzincan merkez ve ilçelerdeki mühendis, teknisyen ve teknikerlerden oluşan toplam 23 personele eğitim verdi. Erzincan İl Müdürlüğü olarak 23 kişi ile bu hizmeti yürüteceğiz. Bundan sonra ilgili arkadaşlarımıza hastalıkla ilgili bilgi verildikten sonra gerekli ilaçlar reçeteye yazılacak. Vatandaş da yazılan ilaçları bayilerden alabilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki tarım alanlarında yıllık 49 bin ton ilaç kullanıldığını dile getiren Ali Lek, "Kullanılması uygun olmayan ve gereğinden fazla dozda kullanılan tarımsal ilaçlar insan sağlığı açısından bir zehir olabiliyor. Türkiye çapında 6 bin ilaç bayisi var. Bunların 3 bini ziraat mühendisi geri kalanı ise çeşitli meslek gruplarına mensup kişiler. Amacımız; bitki sağlığı, çevre sağlığı ve insan sağlığına daha duyarlı tarımsal üretim gerçekleştirilmesine öncülük etmek. " diye konuştu.
Tarım İl Müdürü Ali Lek, il genelinde bitkisel ilaçlamalarda teknik elemanlarca verilen reçeteye bağlı olarak bitkisel mücadele ilacı kullanılacağını ve ticari amaçlı meyve ve sebze üretimi yapan üreticicilere tarım müdürlüğünden kayıt defteri verilerek kullanılan tarımsal ilaçların her aşamada kontrol edileceğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 18:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSMAİL CANPOLAT IP: 88.227.37.xxx Tarih : 6.01.2009 09:28:08

değerli tarım il müdürümüzü yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Ama bu veteriner ilaçlarınada bir el atsa bence daha iyi olur. veteriner ilaçları veterinerler devlet dairelerine bakkala çevirmişler devlet dairesinde esnaf gibi ialç satıyorlar. bence birileri bunlara dur desin üstelik yetkileri olmadığı haldı bunların sadece acil ilaç bulundurma yetkisi var. lise mezunu Veteriner teknisyenleri bile çantalarına ilaç doldurmuş satıyorlar,gitsin çayırlı ilçesinde,tercanda,refahiyede Otlukbeli,üzümlüde heryerde aynı. nalburlar bile hayvan ilacı satıyor. bunların denetimi yok başı boş ilaç satıyorlar faturasız ve fişsiz hem devletten vergi kaçırıyorlar hemde bu işi yapan ruhsatlı kliniği olan veteriner arkadaşlarına ve eczanelere karşıda haksız rekabete yapıyorlar. Birde köylerde devletin atadığı tarım gönüllüsü veterinerler acaba hangisi köylerde görev yapıyor veya kadrolu sözleşme yaptığı köye acaba yılda kaç kez gidiyor. birileri bunlara dur desin lütfen yetkililer bunları görsün. sayın müdür beyi ve çalışma arkadaşlarına bunları görmesi için buradan sesleniyorum.