18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Tarıma dayalı OSB'ler kurulabilecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyı kabul etmesiyle besi, süt sığırcılığı, sera ve çiçekçilik gibi adlar altında tanımlanan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulmasının yasal dayanağa kavuştuğu belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Erzincan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ruhi Akman, söz konusu düzenleme ile OSB’nin tanımının genişletildiğini belirterek şunları söyledi;

“Yeni düzenleme, OSB'lerde yer alan sanayicilerin küçük ölçekli imalat ve tamiratlarına ilişkin ihtiyaçlarına cevap verecek yenilikler getiriyor. Buna göre, OSB'lerde küçük imalat, tamirat, ticaret, sağlık, eğitim, lojistik merkezler yer alacak. OSB içinde faaliyet gösteren bu yerler, bölge büyüklüğünün yüzde 10'undan fazla olamayacak. Lojistik amacıyla kurulan OSB'ler de, ihtisas OSB'si kapsamında yer alacak. Bölgenin enerji dışında su, kanalizasyon, doğalgaz, telekomünikasyon gibi teknik altyapı ihtiyacını sağlayacak şekilde genişletilerek, ‘onaylı sınır’ tanımı getiriliyor. Tasarıyla, özel ve genel mevzuat hükmü arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla ‘Mevzii’ ibaresi kanundan çıkartılıyor. Ayrıca, OSB'lerde, kurulması öngörülen yerde, varsa sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odasından en az biri yer alacak.”

Yeni düzenlemeye göre, OSB'lerde kredi kuruluşlarının alacaklarını tahsil edememeleri halinde, lehlerine ipotek konulmuş taşınmazların satışına katılabileceklerini ve bu taşınmazları satın alabileceklerini dile getiren Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Rahi Akman, “Bu taşınmazları, kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç 2 yıl içinde satabilecek, kiralayabilecek. OSB'deki taşınmazların icra yoluyla satışları dahil, üçüncü kişilere devrinde OSB'den uygunluk görüşü alınacak, bunun için tapuya şerh zorunluluğu getirilecek. Bu düzenlemeyle, ülke genelinde uygulanan tapu işlemlerinde birliktelik sağlanacaktır.” dedi.

Tasarıyla, pilot proje olarak, 'Tarıma Dayalı İhtisas OSB'leri' kurulabilmesinin de yolu açılacağını vurgulayan Ruhi Akman konuyla ilgili şu bilgileri verdi;

“Besi, süt sığırcılığı, sera ve çiçekçilik gibi adlar altında tanımlanan tarıma dayalı ihtisas OSB'lerin kurulması, böylece yasal dayanağa kavuşacak. Bu bölgelerin yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti, işleyişi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek. 5590 sayılı kanuna göre kurulup yönetilen OSB'ler de tasarıda yer alan OSB'lerden sayılacak. Bu şekilde kurulup yönetilen OSB'lerde genel kurul ve müteşebbis heyet görevlerini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa göre faaliyette bulunan oda meclisleri yürütecek, Yönetim ve denetim kurulu üyeleri, oda meclisi üyeleri arasından seçilecek, Oda meclisi üyeleri arasında, OSB katılımcısı varsa, yönetim kurulu üyelerinin en az 3'ü bu üyeler arasından seçilecektir.”

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 15:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?