30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Tarımsal hibe desteği uyarısı!

TARIMSAL HİBE DESTEĞİNDE SON GÜN 31 ARALIK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tarımsal alanda kurulan tesislere veriler yüzde 50 hibeden yararlanmak için son günlere gelindi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi programında 2009 yılı başvuruları 31 Aralık 2009 tarihinde sona erecek.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, yatırımcıların başvuru için son günü beklememesi gerektiğini hatırlatarak, dosyalardaki eksikliklerin düzeltilmesi için başvuruların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındaki ekonomik yatırımların Erzincan gibi illerde tarımsal sanayinin gelişmesi, ambalajlama, depolama ve pazarlama gibi sorunların çözülmesinde büyük katkılar sağladığını söyledi.

Programın bu yılki hibe desteklerinden ekonomik yatırımlar ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarının destekleneceğini kaydeden İl Tarım Müdürü Ali Lek, Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

İl Tarım Müdürü Ali Lek, açıklamasını şöyle sürdürdü. “ Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez. Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir. Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir tek proje başvurusunda bulunabilir. Kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir.”

Lek, toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsadığını söyledi.

Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmeyeceğini kaydeden İl Müdürü Lek. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvurularının kabul edilmeyeceğini belirtti.

Lek açıklamasında “Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, mevcut sulama tesislerinin mutlaka daha önceden planlama ve fizibilite raporları oluşturulmalı, projelendirilmeli, başvuru tarihinden önce suyun kullanımına yönelik olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden uygun görüş alınmalı ve proje başvuruları ile birlikte ibraz edilmelidir. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, enerji nakil hattı, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alımlarına hibe desteği verilmez. Yatırım proje teklifleri, toplu basınçlı sulama tesisi için su kaynağından tarla başına kadar yapılacak su dağıtım ve iletim boru hatları, gerekli sanat yapılarının inşası ve inşaat işleri kapsamında yapılacak mal alımlarını içerir. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımı kapsamında yatırım proje tekliflerinin, köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanmalıdır” dedi.

2009 yılı KKYDP Yatırım projeleri, 1 Aralık 2010 tarihine kadar tamamlanmak zorunda. Bu süre içinde tamamlanamayan projeler yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi öz kaynakları ile altı ayı aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanacak.

Ekonomik yatırımlar için başvuru sahiplerinde aranacak özellikler ise şöyle : Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekiyor. Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu değildir. Ekonomik yatırımlara yönelik yatırım proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas proje tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir. İl özel idaresi ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmez. Vadesi geçmiş vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim borcu olanlar başvuru yapamazlar. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.

Başvuru sahibi tüzel kişilerde aranacak özellikler ise şöyle: Bireylerin bir araya gelerek son başvuru tarihinden önce oluşturdukları; 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, 5/6/1935 tarihli ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu veya 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş olan vakıflar, İlgili kanunlara göre kurulmuş olan tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Adı geçen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir. Bu kuruluşların, proje başvurusu, ortaklık kurulması, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurullarından son başvuru tarihinden önce yetki almış olması ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekiyor.

Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım projelerine ise Mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırım konularına sadece sulama kooperatifleri ve köylere hizmet götürme birlikleri tüzel kişilik olarak başvurabilirler.

Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100 bin Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500 bin Türk Lirasını geçemez. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50 sine hibe yoluyla destek verilir.

Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince; Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama sistemi tesisine dönüştürülmesine yönelik yatırım proje tekliflerinde, hibeye esas proje tutarı 500 bin Türk Lirasını geçemez. Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının yüzde 75’ine hibe yoluyla destek verilir.

Yatırımlarla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin Tarım İL Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğüne başvurmalarını isteyen İl Tarım Müdürü Ali Lek, Tarım Bakanlığınca verilen bu hibe desteklerinden bölgede tarımın beşiği durumunda bulunan Erzincan’ın en iyi şekilde faydalanması gerektiğini kaydetti.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının 2006 yılından bu yana uygulandığını belirterek, “Bakanlığımızca uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılında Erzincan’a 10 adet tarımsal sanayi tesisi kazandırılmıştır. Bu tesisler için Bakanlığımız toplam 1 milyon 600 bin TL hibe desteği sağlamış olup genel toplamda 3 milyon 927 bin 126 TL tutarında yatırım yapılması sağlanmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2007 yılında Erzincan’a 4 adet tarımsal sanayi tesisi kazandırılmıştır. Ayrıca 3 çiftçimizin balya makinesi ve 2 çiftçimizin damla sulama sistemi kurulması sağlanmıştır. Bu projeler için Bakanlığımız 657 bin 845 TL hibe sağlamış toplamda ise Erzincan’a 1 milyon 385 bin 690 TL’lik yatırım yapılması sağlanmıştır. Programın makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi kapsamında 2008 yılı Mayıs ayında 20 makineye 104 bin 720 TL, Haziran ayında 18 makineye 98 bin 989 TL, Temmuz ayında 15 makineye 91 bin 185 YTL, Ağustos ayında 19 makineye 79 bin 245 YTL olmak üzere toplam 374 bin 139 YTL hibe desteği sağlandı. 2008 yılı proje yatırımları kapsamında bakanlığımıza 11 adet proje teklif edilmiş olup bu projelerden 6 tanesine Bakanlığımızca onay verilmiştir. Projelere Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız tarafından toplam 1milyon 500 bin TL hibe desteği sağlandı” dedi.

2009 yılında programın makine ve ekipman hibelerinden toplam 372 çiftçiye 1milyon 437 bin 531 TL hibe desteği verildiğini kaydeden İl Müdürü Lek, ekonomik yatırımlardan bu yıl başvuruların artmasını ve Erzincan’a çok sayıda yeni tesis kazandırılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

TARIMSAL HİBE DESTEĞİNDE SON GÜN 31 ARALIK
TARIMSAL HİBE DESTEĞİNDE SON GÜN 31 ARALIK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2009 Pazar 15:24:01
Güncelleme :20 Aralık 2009 Pazar 15:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?