23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Tercan'a özel elektrik santrali

Yap-işlet modeliyle yaptırılan Erzincan'ın Tercan ilçesindeki Çalkışla Hidro Elektrik Santralı inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı.

Tercan ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Yaylacık köyü Çalkışla deresi üzerinde kurulan ve yatay eksenli Francis türü 2 üniteden oluşan 78.3 megavat gücündeki santral yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu. Proje sorumlusu İç-En Elektrik İşletme Müdürü Behçet Koçak, yaptığı açıklamada, 2006 Nisan ayında lisansı alınarak 2007 yılı Mayıs ayında inşaatına başlanılan santralın 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak Mayıs 2008'de işletmeye alındığını söyledi.

YILDA 17 MİLYON KİLOWATT ELEKTRİK ÜRETECEK

Santralin enerji alanında yapılan 41., Erzincan'da 3. ve Tercan ilçesinde de özel sektör tarafından yaptırılan ilk elektrik santralı olma özelliğine sahip olduğunu belirten Koçak," Santral yılda 17 milyon kilowatt elektrik enerjisi üretecek. 49 yıl elektrik üretim faaliyetinde bulunacak olan santral bünyesinde 250 bin metreküplük depolama tesisi, geçtiğimiz günlerde inşaatına başlanılan 350 bin metreküplük ikinci bir depolama tesisi, regülatör, 580 metresi sifonlu olmak üzere toplam 5 bin 200 metre iletim kanalı, yükleme havuzu, 180 metre cebri boru ve 500 metre karelik santral hizmet binası bulunuyor. Proje maliyeti 10 milyon dolar olup 10 yılda geri dönüşüm yapacak bir projedir. Santralde üretilen elektrik enerjisi 3,5 kilometrelik bir hatla ulusal elektrik sistemine bağlandı. Çağın son teknolojisiyle donatılan santralde bütün çalışmalar bilgisayar kontrolünde yapılıyor. Tercan ekonomisine olduğu kadar bölge ve ülke ekonomisine yılda 2milyon 500YTL'lik bir katkısı olacaktır. Erzincan su kaynakları yönünden oldukça zengin bir potansiyele sahip bulunduğundan bu tür tesislere çok ihtiyaç vardır"dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 12:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?