5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

TSO'dan 2006 değerlendirmesi

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, 2006 yılının Erzincan'ın ticaret ve sanayisi açısından bir değerlendirmesini yaptı. 

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında, hedeflerinin kaliteli hizmetle Erzincan ekonomisini zirveye taşımak olduğunu ifade eden Başkan Aydın Yalvaç, "Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, bünyesinde bulunan bütün hizmet birimleri ve temsilcilikleriyle üyelerine en etkin hizmeti vermeye çalışmakta, Erzincan ekonomisini bölgede ve Türkiye'de bulunması gereken konuma ulaştırarak, Erzincan girişimcisini uluslararası ticari platforma taşımak hedefindedir." dedi. 

Erzincan TSO'nun her zaman, üyeleri, organları ve çalışanlarıyla güçlü, katılımcılığı, eğitimi ve motivasyonu esas alan, zamanında ve kaliteli hizmet sunan, ilin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamak için üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, hizmetlerini sürekli geliştiren, ekonomi alanında öncü ve örnek bir kurum olmayı amaçladığını dile getiren Başkan Aydın Yalvaç, şunları söyledi: 

"2006 yılında Erzincan ekonomisinde önemli gelişmeler oldu. Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni yatırımlar gerçekleştirildi. Ancak bu gelişme, Teşvik Kanunu'ndaki eksikliklerden dolayı istenilen düzeyde olmadı. Teşvik kapsamındaki 49 il arasında Erzincan 26,5 milyon YTL ile 31'inci sırada yer alıyor. Teşvik mevzuatı açık ve anlaşılabilir değildir. Bölgesel ve sektörel teşvik sistemine geçilerek mevzuat sadeleştirilmelidir. İşletmelere yönelik bürokrasi hala çok yoğun olarak devam etmektedir." 

"TOKİ KONUT SEKTÖRÜNDE TEKEL OLDU" 

Yapılan toplu konutların Erzincan'daki orta ve dar gelirliler için iyi imkanlar sunduğunu ve bu anlamda kentsel dönüşümün devam etmesi gerektiğini kaydeden Aydın Yalvaç, "Fakat devlet müteahhitlik ve emlakçılık yapmamalıdır. TOKİ, konut sektöründe tekel durumuna gelmiştir. Özelleştirmenin hızla yürütüldüğü bir dönemde bu yanlış bir politikadır. Devlet konut piyasasının finansal araçlarla desteklemeli, konut yapım ve satım işini özel sektöre bırakmalıdır. Zaten sıkı para politikasının uygulandığı bir dönemde devletin konut satarak piyasadan para çekmesi sıkıntıyı daha da artırmaktadır." diye konuştu. 

Erzincan’ın gelişme planı ve 5-10-20 yıllık gelişme stratejisin olmadığını vurgulayan TSO Başkanı Aydın Yalvaç,şunları söyledi: "Acilen kurumlar arası koordinasyon sağlanarak bu strateji belirlenmelidir. Oda kayıtlarımıza göre, 2005 yılında odamıza kaydolan üye sayısı 196 iken, kaydı kapanan üye sayısı 288'dir. Buna karşılık 2006 yılında odaya kaydolan üye sayısı 218, kaydı kapanan üye sayısı ise 172 olmuştur." 

ERZİNCAN OSB'NİN DURUMU 

Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) önceki yıllardan yatırım kararı alan ve yer tahsisi yapılan 12 firmanın tahsislerinin, yatırıma başlamadıklarını için 2006 yılı içerisinde iptal edildiğini açıklayan TSO Başkanı Aydın Yalvaç, "2006 yılı içersinde aynı yıl ve daha önceki yıllarda yatırıma başlayanlardan üretime geçen olmamıştır. 2006 yılı içerisinde 6 firma yer talebinde bulunmuş bunlardan 2'si inşaata başlamış, 4 firmanın yatırımları ise halen proje safhasındadır. 2006 yılı sonu itibariyle OSB'de üretime geçen firma sayısı 25 iken, 7 firmanın yatırımlarıyla ilgili inşaatları devam etmekte, 16'sı da henüz proje aşamasındadır.”şeklinde konuştu. 

"ERZİNCAN'IN İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARI" 

Basın toplantısında Erzincan'daki ithalat ve ihracat yapan firmalar ve bunların son 5 yıllık ihracat ve ithalat hacimleri hakkında bilgi veren TSO Başkanı Aydın Yalvaç şöyle konuştu; "2002 yılında 5 firma 364 bin 403 dolar, 2003 yılında 5 firma 885 bin 926 dolar, 2004 yılında 4 firma 361 bin 460 dolar, 2005 yılında 4 firma 981 bin 817 dolar, 2006 yılının ilk 10 ayında yine 5 firma 341 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İthalatta ise; 2002 yılında 10 firma 19 milyon 68 bin dolar, 2003 yılında 15 firma13 milyon 804 bin dolar, 2004 yılında 11 firma 4 milyon 973 bin dolar, 2005 yılında 11 firma, 4 milyon 324 bin dolar, 2006 yılının ilk 10 ayında 13 firma 1 milyon 914 bin dolarlık ithalat gerçekleştirdi." 

Konuşmasında Erzincan Üniversitesi'nin kurulmasının şehrin ticari hayatına olumlu katkılar sağlayacağını dile getiren TSO Başkanı Yalvaç "Bir ilin gelişmesi sadece sanayi ve ticaret alanları ile sınırlı değildir. Sosyal anlamda da bir gelişme olmalıdır. İşte bu noktada ilimizde bir üniversite olması artı bir değer olacaktır. Üniversite-sanayi işbirliğinin temelleri atılarak başta organize sanayi bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerimizin ve ticari ve sınai alanda faaliyet gösteren bütün işletmelerimizin üniversite ile işbirliği yaparak rekabet güçlerinin artacağı kanaatindeyiz. 

Erzincan, her şeyiyle üniversiteyi hak eden bir şehirdir. Bu anlamda Erzincan Üniversitesi'nin kurulmasında emeği geçen herkesi kutluyoruz." şeklinde konuştu. 

Erzincan'da hazırlanan 32 projenin Avrupa Birliği fonlarından hibe aldığını kaydeden Aydın Yalvaç, TSO'nun üyelerine ve ildeki ticaret ve sanayi kuruluşlarına verdiği hizmetlerden söz etti.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 12:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?