30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

'Türkiye uçmaya devam ediyor'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin havaalanı kapasitesinin 3 yılda yüzde 100 artırıldığını ve 49 milyon olan yolcu kapasitesinin 105 milyon yolcuya çıktığını kaydetti.

Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak amacıyla sabah saatlerinde havayolu ile memleketi Erzincan'a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Havaalanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminal Binası inşaatının temel atma törenine katıldı.
Havaalanı önünde düzenlenen törene, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAV Hava Limanları CEO'su Salih Şener, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır'ın yanı sıra THY yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını TAV Hava Limanları CEO'su Salih Şener yaptı. Ardından DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal yaptığı konuşmada Türk sivil havacılığının en parlak günlerinden birini daha yaşadıklarını söyleyerek, "Ülkemizin gelişimine katkıda bulunacak ve çağın ilerisine taşıyacak hizmetler zincirine bir halka daha eklemenin sevinç ve heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Vali Abdulkadir Demir'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada THY'nin büyük bir hızla büyüyerek dünya hava ulaşımı sektöründe ilk sıralarda yer alacağını kaydetti. Bakan Yıldırım, Türkiye'nin havacılıkta rekordan rekora koştuğunu belirterek, "Yıl 2003, havacılıkta serbestleşme döneminin başladığı tarihtir. 2003'de aldığımız kararla havacılığın gelişmesinin önündeki engelleri kaldırdık ve dedik ki Türkiye uçacak, Türk insanı uçacak. Uçtu mu? 8.5 milyon vatandaşımız 2003 yılında uçağa binerken, bugün 35 milyon vatandaşımız uçağa biniyor. Helal olsun daha fazlası uçağı binecek. Türkiye'de iç ve dış hatlarda uçak yolcularının sayısı 5 yılda 34 milyondan 79 milyona çıktı. İşte büyüme budur, işte rekor budur, işte başarı budur. Dünyada havacılığın büyümesi 4 yılda yüzde 89. Türkiye'de yüzde 360 olmuş. Tam 4 kat büyümüşüz. Dünyayı kasıp kavuran küresel bir kriz yaşıyoruz. Krize bakıyoruz Türk havacılığı büyümeye devam ediyor. Dünyada küçülme, havacılıkta gerileme, duraklama devam ederken, Türkiye uçmaya devam ediyor. Vatandaşımız uçacak dedik, vatandaşımız uçtu. 8 milyon insanımız artık ilk defa uçağa bindi. Uçağın konforuyla tanışmış oldu" diye konuştu.

VATANDAŞ UÇACAK AMA SİYASETÇİ UÇMAYACAK
Bakan Yıldırım konuşmasında gece gündüz demeden hizmet etmeye devam
ettiklerini hatırlatarak, "Vatandaş uçacak ama siyasetçi uçmayacak. Siyasetçi vatandaşının hizmetini görmeye devam edecek. Gece demeden gündüz demeden kış demeden kar demeden milletin hizmetinde yollarda, havaalanlarında limanlarda demiryollarında iletişimde bu ülkenin beklediği hizmetleri vermeye devam edecek. Biz de bunu yapıyoruz. Bunu sizlerin verdiği bu destekle yapıyoruz. Sizlerle verdiği destek arkamızda olunca, ülkede huzur oluyor, güven oluyor, istikrar oluyor. İstikrar da yatırımı, üretimi, hizmeti getiriyor. Böylece ülkemizin 50 yıldan beri devam eden dağ gibi sorunlarını dağ gibi hizmetlere dönüştürerek getiriyoruz. Ülkemiz de bugün hangi alana bakarsanız bakın büyük bir dönüşümü yaşadığımızı görüyoruz. Eğitimde, toplu konutta, sağlıkta yapılan dönüşüm, havacılıkta Türk semalarında bir uçak uçarken bugün Türk semalarında günlük dolaşan uçak sayısı 3 bini aşmıştır. Bu terminaller sadece burada yapılmıyor. Kimse zannetmesin ki Erzincan'a hizmetler geliyor. Erzincan'a diğer yerlere hizmetler gittikten sonra geliyor. Türkiye'nin her yerde hizmet vardır. 3 bin 500 şantiyede 400 bin vatandaşımız bu ülkeyi mağrur etmek, altyapısını iyileştirmek, insanımızın yüzünü güldürmek için geceli gündüzlü çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Havacılık sektöründe son 5 yılda Türk modeli oluşturduklarının da altını çizen Bakan Yıldırım, devletin kaynaklarının belli olduğunu ve her yere kaynak aktaramadıklarını ifade ederek, "Gelirlerimiz az ihtiyaçlarımız çok. O sebeple para bulalım, başka yollar bulalım, bu  işleri nasıl kısa sürede yaparız, nasıl devletin kasasına hazinesine yük olmadan yaparız dedik. Yatırımcıları çağırdık, yap kardeşim çalıştır sen de kazan ülke de kazansın dedik ve Türk modelini kurduk. Bu nedir? Bu havaalanlarının yap-işlet-devret modeliyle yapılması ve bu süreç sonunda da tekrar kiraya verilmesi. Bu şekilde Türkiye'nin büyük havaalanları devletin kasasından para çıkmadan yapıldı ve böylece Türkiye'nin havaalanı kapasitesini 3 yılda yüzde 100 arttırdı. 49 milyon yolcu kapasitesi 105
milyon yolcuya çıktı. Bütün bunları yaparken, hem kamudan kaynak harcamadık, hem ilave istihdam oluşturduk, hem de devletin kasasına para girmeye başlandı. 3 hava limanının kiralanmasından 10 milyar dolar 15 yıllığına devletin kasasına para girecek. Ne güzel iş. Hem meydan yaptırıyorsunuz, hem para harcattırıyorsunuz, hem istihdam oluşturuyorsunuz, o da yetmiyor üstüne bir sürü para alıyorsunuz. İş bilenin kılıç kuşananındır.

THY'nin 130 civarında uçağı var 130 milyona yakın da yolcu taşıyor. Bu başarı nasıl oldu? Çalışanları aynı. Bütün bunlar inanmakla olur, azimle, gayretle olur. Hani bir laf var ya at sahibine göre kişner.' Şimdi THY yeniden büyüme kararı aldı. Diğer özel şirketlerimiz de  büyüme kararı almıştır" açıklamasında bulundu.

BOŞ İŞLERLE UĞRAŞANLARIN SONUNUN NEREYE GİTTİĞİ BELLİ
Türkiye 'feımız uçacak dedik, vat'nin kayıp yıllarını telafi etmek için fazla çalışmak gerektiğini işaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Çok çalışmamız lazım, boş işlerle uğraşmamamız lazım. Türkiye'de boş işlerle uğraşanların sonunun nereye gittiği belli. Onun için boş işlerle uğraşmayalım. Kafamızı önümüze eğelim, kendi işimizi yapalım. Boyumuzdan büyük işlere karışmayalım. Herkesin yapacağı iş var, işimizi doğru dürüst yaparsak, başkalarının işlerine burnumuzu sokmazsak ülkemizin kararlılıkla büyük Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine kısa sürede ulaşmış oluruz" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü yöneticileri ve THY yetkilileri ile birlikte Erzincan Havaalanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminal Binası inşaatının temelini attı.

Tamamlandığında 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Erzincan Havaalanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminal Binası'nın içerisinde yolcu salonları, alışveriş mekanları bulunacak. 31 bin 276 metrekare toplam büyüklüğe sahip olacak yeni terminal binasında 8 bin metrekarelik alan  yolcu kullanımına ayrılacak. 2009 yılı yatırım programında Erzincan Havaalanı için 6 milyon 84 bin TL ödenek ayrıldığı öğrenildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 19:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?