4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Üçbin dönüm ekili alan suya hasret

Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Karakaya beldesinde onlarca dönüm ekili alan suya hasret.


1990 yılından beri beldede arazi sulamasında yaşanan sorunların çözümü konusunda vatandaşın da yardımcı olması gerektiğini belirten Başkan Bal," Beldemiz ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunlarla istişare eden çiftçilerimiz, suyun önemini kavrayarak daha verimli, daha dikkatli bir şekilde suya sahip çıkarak sulama kanallarını ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde temizleyerek bu sıkıntıları bir nebze olsun azaltabiliriz.

Ancak bizim asıl sorunumuz kaynağı Bayırbağ beldesinde bulunan Çengi suyunun 2 günde bir 18 saat akmasına rağmen Bayırbağ beldesi tarafında düzenli bir şekilde akıtılmamaktadır. Bu durum ister istemez çiftçimizi sıkıntıya sokmaktadır."dedi.


Sorunun çözümü için Bayırbağ Belediyesine Su Terazisi yapımı konusunda talepte bulunmalarına rağmen bugüne kadar olumlu bir cevap alamadıklarını vurgulayan Başkan Zafer Bal," Konunun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gereklidir.Burada işin maddi boyutu da bulunmaktadır. Bu boyut İl Özel İdaresi tarafından karşılandığı takdirde Karakaya ve Bayırbağ beldeleriyle Pişkidağ köyünün bu sıkıntılardan kurtulacağı gibi artık insanlarda suçlanmayacaktır. Yapılacak olan su terazisinde su hukuki olarak bölüşüldüğü şekilde akacaktır. 2007 yılı içerisinde 2000 dönüm arazide yalnızca buğday ekimi yapılabildi. Bunun haricinde ise 3 bin dönüm tarıma elverişli arazi sine yeterli su gelmediğinden kullanılamadığı gibi bu sene dikimi yapılan çeşitli meyve fidanlarının da yüzde 50'si kurumuştur.

Su sorununun çözümü için bizim çabamız yetmemektedir. Yetkililerin işin üstüne ivedilikle gitmelerini bekliyoruz. Tarımda verimi etkileyen en önemli etkenlerden biriside sudur. Çünkü yeterli suyunu alamayan mahsul çeşitli bitki hastalıklarını da getirir.Bu konuda yeterli destek sağlanmadığı takdirde çiftçiyi tarım ve hayvancılıktan uzaklaştıracağı gibi köyden kente göçe de zemin hazırlar"diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 14:29:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?