4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Yabancı fideye dikkat!

Haziran ayından beri süregelen domates tartışması devam ediyor. 2005 yılı tarım sezonunda Merkeze bağlı köyler ve Üzümlü ilçesinde domates yetiştiriciliği yapan çiftçiler, dışardan gelen fideler nedeniyle istedikleri verimi alamıyor. Farklı iklim ve toprak yapısından gelen fideler verimi düşürürken, bazı mantari hastalıkları da beraberinde getiriyor.

Aldıkları domateslerin verimsiz çıktığını ifade eden köylüler, ürünün kalitesizliğinin fiyatları da olumsuz yönde etkilediğini ifade ediyorlar. Domates üretimi yapan yüzlerce çiftçi tarlalarda hastalıkların çıktığını ve meyvelerin çok kalitesiz olduğunu belirttiler.

Bugüne kadar birçok çiftçiyle görüşen muhabirlerimiz çiftçilerin bu tür birçok şikayetine tanık oldular. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Er Tarım firmasının sahibi Ziraat Mühendisi Orhun Erten, domates üretiminde bu sezon karşılaşılan problemlere açıklık getirdi. Kendi firmalarının da Erzincan pazarına fide sattığını kaydeden Erten, dışarıdan ilimize sokulan fidelerin Erzincan sebzeciliğine darbe vurduğunu söyledi.

Erten, “İlimize yoğun bir şekilde sebze fidesi girmektedir. 2005 yılında domates ekili alanların artmasıyla bu oran hat safhaya ulaşmıştır. Ancak bunun yanında ilimize giren bu fidelerin her sene olduğu gibi bu sene de kalitesi tartışılmaya başlanmıştır. Bu tabi ki dışarıdan gelen her fide kalitesizdir anlamına gelmez. Bunun kararı da araştırılmadan hemen verilemez.

Kararı verecek olanlar da bu konunun uzmanlarıdır. Ancak ilimize il dışından gelen fidelerin dikim zamanında toprak ve iklime uyum sağlamada sıkıntı ve stres yaşadıkları bir gerçektir. İl dışından gelen fideler genelde Antalya bölgesinden gelmektedir.

Antalya ile Erzincan arasında gerek toprak gerekse iklim olarak çok büyük farklar vardır. Farklı iklim ve toprak yapısından gelen bu fideler bazı mantari hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Fidelerden kaynaklanan sorunları bir de çiftçilerimizin yanlış uygulamaları eklenince sorun daha da büyümektedir” diye konuştu.

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’nde ve Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde sebzecilik ve zirai mücadele konusunda çok iyi yetişmiş görevlilerden destek alınması gerektiğini ifade eden Erten şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz buralara giderek oradaki uzman arkadaşlarımızdan teknik bilgi desteği almalılardır. Çiftçimiz özellikle de zirai mücadele konusunda kendi koyduğu teşhise yine kendisi reçete yazmaktadır. Ancak bu iş bir uzmanlık işidir. Çiftçi bu konuda da teknik bilgiye başvurmalıdır.

Çiftçimiz belirli ilaçları ezberlemiş ve her hastalığa aynı ilacı kullanmaktadır. Bu çok yanlış bir olgudur. Kısacası Erzincan çiftçisinin yapacağı en büyük iş sebzecilikte yaşanan sorunların ortadan kaldırılması bakımından sebze fidesi tercihinde Erzincan şartlarında üretilen fideyi tercih etmesidir.”

Yasin Köz - Kenthaber / Üzümlü
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 15:21:10
Güncelleme :1 Eylül 2005 Perşembe 05:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bedri çakmak IP: 88.228.118.xxx Tarih : 16.11.2007 19:10:36

kaliteli hizmetinden dolayı, Orhun beye ve ER-TARIM şirketine teşekkür ederim