18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Yoğurtlu merasında ıslah çalışması

Erzincan merkeze bağlı Yoğurtlu Beldesi merası Tarım İl Müdürlüğü tarafından ıslah ediliyor. Islah projesi 2011 yılında tamamlanacak. 

Erzincan İl Tarım Müdür Vekili Osman Çakır, Erzincan'ın yüzde 38'inin meralardan oluştuğunu ve bunun 452 bin hektarlık bir alana tekabül ettiğini söyledi. Çakır, Merkeze bağlı Yoğurtlu merasında da ıslah projesi çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydederek, proje sonunda 944 dekarlık mera alanının ıslah edilerek hayvancılık sektörüne kazandırılacağını söyledi. Son bir hafta içerisinde meraya 26 ton gübre atıldığına işaret eden Osman Çakır, köylülerinde bu konuda bilinçlendirildiğini ve ıslah projesinin köylülerle birlikte yürütüldüğünü söyledi. Çakır, 1998 yılında çıkarılan Mera Kanunu kapsamında öncelikli olarak tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarına başlandığını kaydederek; "Erzincan'da tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarının yanı sıra mera ıslah çalışmalarımız da sürdürülmektedir. Hayvancılık sektörü Erzincan için vazgeçilemez sektörlerden birisi konumundadır. Bu durum meralarımızın önemini daha da artırmaktadır. Hayvancılık sektöründeki kaba yem açığının giderilmesi adına meralarımızın ıslah edilmesi büyük önem taşımaktadır" dedi. 

Mera ıslahının sadece hayvancılık sektörüne hizmet etmediğini kaydeden Osman Çakır, şunları ifade etti: 

"Meraların ıslahı ve korunması hayvancılık sektörüne katkılarının yanı sıra, toprak erozyonunun önlenmesindeki en önemli faktörlerden birisidir. Meralardaki ot yapısı toprakların korunmasında büyük rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra meralarımız ülkemizin biyolojik çeşitliliğine büyük katkı sağlamaktadırlar. Özellikle Erzincan'ın da içinde yer aldığı Erzincan-Gümüşhane-Bayburt ve Tunceli yöresindeki meralar birçok endemik bitki türünü de barındırmaktadırlar. Bu yüzden meralarımızı en iyi şekilde korumak zorundayız.” 

Yapılan çalışmaların kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, "Meralarımızdan en çok faydalanan kesimler onları en iyi şekilde korumak zorundadırlar. Çünkü meralarımız onların geleceğine katkı sağlamaktadırlar. Meraların verilen otlatma programına göre kullanımı son derece önemlidir" şeklinde konuştu. 

4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında Erzincan Tarım İl Müdürlüğünün çalışmaları devam ediyor. 1998 yılında çıkarılan Mera Kanunu kapsamında yapılan çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 9 köyde toplam 133.608 dekarlık alanda ıslah çalışması gerçekleştirildi. 

Bugüne kadar Erzincan'da 9 köyde 133.608 dekarlık mera alanında ıslah çalışması gerçekleştiren Erzincan Tarım İl Müdürlüğü çalışmalarını Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yürütüyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 10:43:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?