19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Restorasyon hamlesi

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'nde 1800'lü yıllarda inşa edilen tarihi medrese, Türk Diyanet Vakfı tarafından misafirhane haline getiriliyor.

Kemaliye Kaymakamı Yaşar Aksanyar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 aydır restore işlemleri süren tarihi medrese binasının restorasyon işlerinin, 2. kat iç cephe dekorasyon işleri dışında tamamlandığını belirtti. Kaymakam Aksanyar, "Özellikle Taşdibi Mahallesi, Orta Cami ve Dörtyol Ağzı Camii ile medrese civarında lavabo ve umumi tuvaletlerin bulunmaması, restorasyon işlerini gerçekleştiren kaymakamlığı bu yönde tedbirler almaya itti. Medrese binası döşenen avluda giriş kat 9 odadan müteşekkil kısmında şu an itibariyle restorasyon çalışmaları devam etmekte olup, kaymakamlık ve müteahhit grubu işlemlerin tamamlanmasını müteakiben bu odaları toplumsal kullanma imkanları olarak tefriş ederek, Türk Diyanet Vakfı'na ait bir pansiyon şeklinde düzenlemek istiyor" dedi.

Taleplerin bu yönde gelmesi sonucu böyle bir karar aldıklarını ifade eden Kaymakam Aksanyar, "Restorasyon yapılan binalarda insan nefesinin olmaması, binanın çarçabuk ölmesi sonucunu doğuruyor. Biz bunu ilçemizdeki Mualla Poyraz Konukevi'nde ve restorasyon uygulaması yapmış olduğumuz diğer binalarda deneyerek öğrendik. Restorasyon yapmak başlı başına güzel bir iş, ancak tamamıyla yeterli bir iş değil. Restore edilen binaları fonksiyonellik kazandırmadan muhafaza edebilmek mümkün değil. Aynı zamanda bu binaların sorumlularını ve binaların işletme ve bakım giderlerini karşılayacak sistemi kurmak bizim görevimizdir. Dolayısıyla burayı Türk Diyanet Vakfı'na ait bir misafirhane şeklinde düzenleyeceğiz. Bu durum özellikle yoğun turist kafilelerinin geldiği zamanlarda ilçe içindeki konaklama imkanlarını arttıracak, gelecek kafilelere otantik mekanlarda kalabilme yönünde bir fırsat sağlayacak. Aynı zamanda yapılan işin görülerek model olması sağlanacak ve binanın işletme ve bakımı için gerekli masraflar karşılanacaktır. Bu anlamda attığımız her adımı kamuoyunun tartışmasına açtık ve bundan hayli olumlu sonuçlar aldık. Umarım yapılan bu restorasyon hamlelerini beğenilir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 12:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?