30
Nisan
2024
Salı
KEMALİYE - ERZİNCAN
Belediye Sayfaları

Enver Gökçe


Enver GÖKÇE   (1920-1981)

Şair. Kemaliye Eğin’in Çit Köyü’nde doğdu. İlk, orta ve liseyi Erzincan’da, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. İstanbul kadırga Öğrenci Yurdu yöneticisiyken tutuklandı ve hüküm giydi. 1951-1957 arasında tutuklu ve sürgün olarak yaşadı. Ankara’daki gazetelerde düzeltmen olarak çalıştı. Köyüne dönerek 10 yıl kadar kaldı. Ankara’da öldü.
Gökçe’nin ilk şiirleri 1943’te Ülkü dergisinde yayınlandı. Yüksek öğrenimi sırasında 10 sayı yayınlanan Ant dergisinin yöneticileri arasında yer aldı. 1945-1951’lerde Yurt ve Dünya, Ant, Gün, Söz, Yağmur ve Toprak, yeryüzü dergilerinde şiirleri yayınlandı.1970’lere kadar dergilerde görünmedi. 1973-1979 arasında Yansıma, yeni adımlar, yarına Doğru, Doğrultu, halkevi (Ankara) dergilerinde yazdı.
Yaşadığı toplumun sorunları yanında, II.Dünya Savaşı’ndan da izler taşıyan, özgürlük ve bağımsızlık temalarını içeren şiirleri geniş bir okuyucu kitlesi buldu. Kendisinden sonraki kuşakları etkiledi. 1970 sonrasında biçimsel ayrımları ön plana çıkaran şiirlerinde yerel sorunların ağırlık taşıdığı görüldü. 

Pablo Neruda’dan yaptığı çevirilerde de, çeviri şiirin başarılı örneklerini verdi. Eğin Türküleri adlı çalışması ancak ölümünden sonra yayınlanabildi. Dergilerde kalan şiirlerinin bir bölümü-bulunabilenleri- 1973’te Dost Dost İlle Kavga adıyla, son dönem şiirleri de 1977’de Panzerler Üstümüze Kalkar’da toplandı. 

Ömer Hayyam’dan çevirdiği rubailer de Dost Dost İlle Kavga içinde yer aldı.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar