16
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Altıntepe'de kazılar başladı

Erzincan'ın Üzümlü İlçesi sınırlarında yer alan Altıntepe mevkiinde, 2003 yılından bu yana belli dönemlerde sürdürülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümü başladı.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığındaki 30 kişilik kazı ekibinin Altıntepe'nin 3 ayrı noktasında başlattığı kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazı ekibi, aşırı sıcak havaya rağmen çalışmalarını, Altıntepe'nin kuzey batısındaki Urartu dönemine yapı ile orta kısımdaki Bizans dönemine ait 18 sütunlu Apadana'da (Kabul Salonu) ve doğu kısmında bulunan ve mozaik zemini hayvan figürleriyle süslü Bizans dönemine ait kilisede sürdürüyor.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 15 Ağustos'ta başlayan kazı çalışmalarının 9 Eylül tarihine kadar devam edeceğini söyledi. 1950'li yıllarda Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından Altıntepe'nin orta bölümünde Apadana'da yapılan kazılarda duvar resimlerine rastlandığını ve buranın Urartu medeniyetine ait olduğunun kaydedildiğini açıklayan Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, söz konusu mevkide 3 yıldan bu yana süren kazılarda hiçbir duvar resmine rastlanmadıklarını, bu sebeple belirtilen yerin Urartu değil, milattan önce 560 yıllarında Persler'den sonra bölgeye hakim olan Bizanslılar'a ait bir yapı olabileceğini söyledi.

Altıntepe'nin kuzeybatısındaki Urartu medeniyetine ait taş yapıyla ilgili geçen yıl önemli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Karaosmanoğlu, ayrıca Bizans dönemine ait kilisenin tabanındaki mozaiklerin restorasyonu ve dış etkenlerden korunması için Kültür Bakanlığı'ndan destek aldıklarını belirterek, buradaki çalışmalar tamamlandıktan sonra Altıntepe'de geçmişe ait güzel şeylerin ortaya çıkacağını ve insanların gezip görebileceği bir mekan olacağını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 13:48:12
Güncelleme :18 Ağustos 2005 Perşembe 14:06:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?