6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

-40 derecede çadırda yaşanır mı yüzbaşı?

Palandöken Barajı'nın su tutma törenine köylülerin protestosu damgasını vurdu.

Köylerinin su altında kalacak olmasını protesto eden vatandaşlar, kendilerine söz verilen konutların hala yapılmayışını protesto etti. Çat İlçe Jandarma Komutanı, kalabalığa müdahale ederek, kalabalığı sert bir dille uyardı.

Yapımına 1994'te başlanan baraja su tutma işlemi bugün düzenlenen törenle başladı.

Ellerindeki pankartlarla tören alanına gelen, Aşağı Çat, Yukarı Çat, Tüysüz ve Taşağıl köylerinden bir grup konutlar bitirilmeden barajda su tutulmasına tepki gösterdi.

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), konutların temelini geç atmasını protesto eden köylüler, "Devlet bize yer gösterdi ve evleriniz burada yapılacak dedi.

Yıllardır evlerimiz inşa edilmedi. Toplu konutların temeli 1 hafta önce atıldı. Devlet Su İşleri bize süre vermeden barajda su tutmaya başladı.

Devlet konutları bitene kadar gidin çadırda yaşayın diyor. Bu soğukta çadırda yaşanmaz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Bu sırada grup arasından bir kişi devlet aleyhine slogan atınca Çat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özgün Ecevit Taşçı kalabalığa müdahale etti ve devlet aleyhine kimsenin slogan atamayacağını, buna izin vermeyeceklerini belirterek, kalabalığı sert bir dille uyardı.

Törende konuşan Erzurum AKP Milletvekili Ömer Özyılmaz da köylülere seslenerek, Palandöken Barajı'nın önemini anlattı. Özyılmaz'ın konuşması sırasında köylüler, evsiz kaldıklarını belirterek milletvekiline tepki gösterdi.

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise törende yaptığı konuşmada köylülerin evlerinin en kısa sürede yapılıp teslim edileceği sözü verdi. Valiyi alkışlayan köylüler bu vaadin ardından ellerindeki pankartları indirdi.

Öte yandan tören öncesi protokolün tören alanına gelmesi sırasında protokol çadırında oturan köylülerin anons edilerek çadır dışına çıkarılmasına bazı köylüler tepki gösterdi.

Erzurum'un içme suyu problemine son verecek olan Palandöken Barajı 1993 yılında ihale edilmiş, 1994 yılında yapımına başlanmıştı.

Lezgi Çayı ve Pisyan Deresi üzerinde inşası uzun yıllar süren baraj bitme noktasına geldi.

İhale edildiği yıllarda 100 milyar lira harcanacak olan barajın maliyeti 2005 yılı birim fiyatları ile 60 trilyon lira oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 16:29:46
Güncelleme :4 Eylül 2005 Pazar 16:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?