19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Hizmetlinin müthiş yeteneği

Erzurum'da Palandöken İlköğretim Okulu'nda temizlik görevlisi olarak çalışan ve yaptığı nü resimlerle dikkati çeken Metin Çekdemir'e (50), Kanada'da yaşayan ünlü ressam Eser Afacan'dan destek geldi. Afacan'ın kendisini telefonla arayarak yaptığı resimlerden dolayı kutladığını belirten Çekdemir, "Türkiye'ye geldiğinde resim eğitimi vereceğini, iki yıllık malzeme ihtiyacımı karşılayacağını belirtti. Ünlü ressamın desteği beni onurlandırdı" dedi.

Yukarı Hasani Basri Mahallesi'nde kiralık olarak oturduğu üç katlı evinin çatı katını atölyeye çeviren Çekdemir, okulda yerlere paspas atarken, evinde tualine fırça sallıyor. Protest, güncel, tarihi, sosyal konulardan oluşan 300 resminin olduğunu belirten Çekdemir, en çok nü resimlerinin ilgi gördüğünü söylüyor. Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep'teki bir sergide nü resimlerin üzerlerinin bezle örtüldüğünü kaydeden Çekdemir, açtığı kişisel sergide eleştirilmesine karşın nü resimlerini gizlemediğini söyledi.

İnsanı, hayvanları ve doğayı tasvir eden resimleri yapmaktan mutlu olduğunu kaydeden Çekdemir, "Amacım sadece kadın vücudunu tuale yansıtmak değil. İnsan bedenini, vücudundaki kıvrımları anlatmak. Zaman zaman nü resim yaptığı için çocuklarımın eleştirisini de alıyorum. Ama her türlü resmi yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Yedi yaşındayken başladığı resim yapma tutkusundan vazgeçmeyen, şimdiye kadar iki kişisel sergi açan evli, iki çocuk babası Çekdemir, "Resim yapma yeteneğimi Palandöken İlkokulu'nda okurken ilk kez sınıf öğretmenim Emin Pirimoğlu fark etti. Herhangi bir eğitim almadan resim yaptığımı gören öğretmenim beni yarışmalara girmem için teşvik etti. Yıllardır, yaşadığım ve görüp de çok etkilendiğim konularda resimler çizmeye devam ediyorum. Resimlerimde nü, tarihi olaylar ve protestolara ağırlıkla yer veriyorum.

Yaptığım nü resimleri internette gören, şu an Kanada'da yaşayan ünlü Türk ressam Eser Afacan, telefonla arayarak özellikle nü resimler konusundaki cesaretimden dolayı kutladı. Önümüzdeki aylarda Erzurum'a gelecek olan Afacan, burada bana 10 gün resim kursu vereceğini ve iki yıllık malzeme yardımında bulunacağını söyledi. Resimde Türkiye'nin dünyaya açılan yüzlerinden olan Afacan'ın bu ilgisi beni çok onurlandırdı. Eminim ki ünlü bir ressamdan alacağım eğitimle daha iyi eserler ortaya çıkarabileceğim" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 17:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özlem Şimşek IP: 212.175.115.xxx Tarih : 24.03.2008 08:59:14

Erzurum'da resim öğretmenliği yapıyorum ve Metin Bey'i yakından tanıyorum. İçtenlikle belirteyimki bu tür yeteneklere ancak sanat tarihininin altın sayfalarında rastlayabiliriz. Sanatı için herşeyini feda etmiş değerli ressamlar gibi Metin Bey de sanatı için herşeyini feda etmiş durumda. Ciddi sağlık problemleri yaşayan bu değerli insanı derinden yaralayan şey ise anlaşılamamak ve yaptığı Nü ressimlerden dolayı ağır eleştirilere hedef olmak. Sanat yapan insanlar hassas bir kalbe sahiptir. Bu yüzden değerli eserler verirler. Yüce Türk halkını ve özellkle mert yürekli dadaşları Metin Çekdemir'i anlamaya ve sahip çıkmaya davet ediyorum. Saygılarımla...