16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

İnekler ihale ile satıldı

Narman Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yetiştirilen 14 büyükbaş hayvan, açık artırma usulü ile satıldı.

Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda kaymakamlığa ait ahırlarda beslenen hayvanlar, canlı hayvan tüccarlarının karşısına çıkarıldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanın ucuz gitmesi ve alıcı bulmaması sebebiyle beklenen katılımın sağlanamadığı ihalede, Narmanlılı 8 canlı hayvan taciri ile son zamanlarda hayvancılık piyasasını canlandırmak için harekete geçen Erzurum Anadolu Esmeri Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği yer aldı.

İyi otlatılmış, et verimi yüksek olan hayvan fiyatlarını pahalı bulan canlı hayvan tacirleri, görücüye çıkan her hayvana sadece bakmakla yetindi ve fiyat vermekten kaçındı. Yaklaşık 1 saat süren açık artırmada tacirlerden birisi 2 inek alırken diğerleri ise sadece fiyatı ucuz olan bir hayvana talip olmakla yetindi.

20 hayvandan 12'sini muammen bedelin biraz üzerinde satın alan Erzurum İli Anadolu Esmeri Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ise kalan 6 hayvana talip olmadı.

Canlı hayvan tacirlerinden Abdullah Özcan, fiyatların çok yüksek olduğunu ve piyasadaki durgunluğun hayvancılığın belini büktüğünü söyledi. Özcan, "Sürüm yok ve hayvancılık durdu. Piyasa olmadığı için burada da fiyatlar oldukça pahalı.

Çiftçinin cebinde para olsaydı bu hayvanlar anında alınırdı. Birlik, yüksek fiyatla satın alıyor. Buğdayımız, samanız, hayvanımız satılmıyor" dedi.

Hayvanların hepsine talip olmasına rağmen sadece 2 tanesini satın alabilen Eyüp Atay ise hayvancılığın durumunun iyi olmadığını ve taban fiyatın yüksekliği nedeniyle hayvanları satın alamadıklarını söyledi.

İhale Komisyonu Başkanı, Özel İdare Müdürü, Köylere Hizmet Götürme Birliği Saymanı Cumhur Akdemir de damızlık hayvan yetiştiriciliği ve süt sığırcılığının geliştirilmesi ve halkı bu yöne teşvik etmeyi amaçladıklarını, bu nedenle de ihaleli satışla bu alanları yaygınlaştırdıktan sonra halka devretmeyi amaçladıklarını söyledi.

Akdemir ayrıca, yöre halkına damızlık boğa olarak verilen hayvanların piyasadaki tüccarlardan oluşturulan komisyon tarafından muammen bedellerinin belirlendiği, daire ve birlik görevlilerinin ihale komisyonunu meydana getirdiğini belirterek, "Bölgedeki mandıralara süt katkısının sağlanması, yörenin hayvancılığının geliştirilmesi ve hayvan ıslahının daha iyi neticelendirilmesi açısından bu işletmeler açıldı.

Bu arada Narman'daki damızlık montofon ırkı hiçbir ilçede yoktur" dedi. İhalede açık artırma usulüyle satılan 14 büyükbaş hayvandan 12'sini alan Erzurum İli Anadolu Esmeri Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı İsmail Gecesefa, Erzurum merkez ve ilçelerinde 250 üyesi bulunan birliğin 2001 yılında kurulduğunu fakat maddi sıkıntılar sebebiyle çalışmalarına ara verdiğini ifade ederek, "Birlik 2005 yılında Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) desteği ile tekrar faaliyete başladı" diye konuştu.

Narman Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 7 yıl önce başlatılan süt sığırcılığı ve damızlık boğa yetiştiriciliği projesinin, hayvancılığın kalkınması için önemli rol oynadığı bildirildi. Birliğin, damızlık sığır yetiştiriciliğinden elde edilen gelirle köylere hizmet götürdüğü, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını giderdiği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2005 Pazar 14:27:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cumhur küçük IP: 212.156.189.xxx Tarih : 23.12.2005 21:32:55
Sayın başkanımız işleyene hizmetlerinden dolayı başarılar diler ve narmana olan hizmetlerinbden dolayı teşekkür ederim ve narman için yaptığı bu hizmetlerin daimi olmasını nitaz ederim