22
Mayıs
2024
Çarşamba
OLTU - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Elma Projesi ilk meyvesini verdi

Oltu ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) tarafından finanse edilen ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da projesi yapılarak yürürlüğe konulan 'yarı bodur elma' projesi ilk meyvelerini vermeye başladı.


2005 yılında köylerdeki meyve üretimine katkıda bulunmak ve köylü vatandaşları meyveciliğe teşvik etmek amacıyla ekonomik değeri daha yüksek olan 'yarı bodur elma' projesinin başarıya ulaşması köylü vatandaşın yüzünü güldürüyor.


'Yarı bodur elma' adıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve uygulamaya konulan projenin ilk meyvelerini vermesi nedeniyle Orcuk köyünde incelemelerde bulunan Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ve İlçe Tarım Müdürü İbrahim Karahasanoğlu'na teşekkür eden meyve bahçesi sahibi Osman Toprak(62) “Hem bakımı kolay, hem de 2-3 yıl içerisinde ürün almaya başladım. Fidanları daha diktiğim yıl ürün aldım. Biz meyvecilere bu imkanı sağlayan başta kaymakamımız olmak üzere İlçe Tarım Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bahçemde başka elma ağaçları da var. Onlardan ancak iyi bir bakımla 7-8 yıldan önce ürün alamamıştım. Bu bodur elma meyveciliğe bakışımızı değiştirdi. Bu işten çok ciddi gelir elde edebileceğimizi düşünmeye başladık.” şeklinde konuştu.


Bodur elma fidanlarının MM106 anaç koduyla bilinen granismith ve starkrimson isimli iki çeşit olduğunu hatırlatan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Karahasanoğlu, “Yarı bodur şeklinde olan bu elma fidanları dikildikten hemen sonra ertesi yıl ürün vermeye başlıyor. Oltu genelinde 2005 yılında 4 bin adet alınarak köylülerimize 5 yıl ödemesiz olarak verilen yarı bodur elma fidanlarından Orcuk köyünden arazisinin durumuna göre 9 kişiye toplam 900 adet fidan verildi. 3 yıllık bir bodur elma fidanından iyi ve kaliteli ürün alabilmek mümkün iken her geçen yıl birim alana düşen ürün miktarı da artıyor. Hastalık ve zararlılarla mücadelenin çok daha kolay olduğu yarı bodur elma fidanlarının sadece boylarının küçük ve ulaşılabilir olması nedeniyle çocuklar ve zararlı hayvanlardan mümkün olduğunca korunması gerekiyor.” dedi.


Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise meyvecilik yapan köylülerin yıllarca boşa kürek çektiklerinden yakındıklarını belirterek, “Bugün tarım ve hayvancılık alanında çok daha bilimsel ve doğal yollarla üretim yapabilmek mümkün iken görüldüğü gibi atadan-dededen kalma basma kalıp yanlış yöntem ve inanışlarla yapılan üretim ortada. Köylü vatandaşlarımız ürettiklerinin hem pazar hem de kalite açısından bir değerinin olmadığından yakına dursun, biraz daha kaliteli ve ekonomik değeri yüksek ürün elde etmeyi arzu eden çiftçilerimiz, hemen arayış içerisine giriyor ve ellerine geçen böyle güzel proje ve fırsatları değerlendirerek çok daha kazançlı çıkıyor. Bu tür projelerin başarıya ulaşması, hem bizleri hem de üreticileri memnun ederken proje yapılması hususunda talebin artmasına da vesile oluyor.” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2007 Çarşamba 10:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?