22
Mayıs
2024
Çarşamba
OLTU - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Hayvan pazarında 'şap' şoku

Oltu ilçesinde şap hastalığı sebebiyle hayvan pazarı süresiz kapatıldı.


Tarım İlçe Müdürlüğü’nden edinilen .bilgiye göre, merkez ve Çayüstü köyünde şap hastalığı görülmesi sebebiyle ilçe merkezinde Cumartesi günleri kurulan hayvan pazarı, hastalığın durumuna göre süresiz olarak kapatıldı.

İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu’nca gerekli tedbirler alındı. Buna göre, hayvan pazarı kapatılarak, ilçe merkez ve Çayüstü Köyü karantinaya alındı, hayvan giriş ve çıkışları durduruldu.

Sadece zorunlu olarak kesilmesi gereken büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ruhsatlı olmak şartıyla kesim için mezbahanelere sevke izin veriliyor.


ŞAP HASTALIĞI NEDİR?


Şap hastalığı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda önemli ekonomik kayba neden olan çok bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor. Şap, ülkemizde hayvancılığa darbe vuran en önemli hayvan hastalıklarından birisi. Ayrıca hastalığın çok kolay bulaşması hastalık yapan virüsün birçok çeşidinin olması hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor.

Şap hastalığıyla mücadele için en önemli yöntem de, zamanında aşılama. Tarım İlçe Müdürlüğü’nce ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere ilçedeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yılda 2 kez aşılanıyor. Hayvan sahiplerinin şap aşılamalarını yaptırmaları ve aşı için gelen ekiplere yardımcı olmaları hem ülke ve ilçemiz hayvancılığına hem de kendilerinin menfaatine önemli katkılar sağlıyor.

Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasının başladığını belirten yetkililer, bu aşılamanın hayvan sahibinin isteğine göre değil, zorunlu yapılması gereken bir aşılama olduğu, bu nedenle aşılama yaptırmayan hayvan sahiplerine bin 172 ytl idari para cezası uygulandığı ifade edildi.


Yetkililer; şap hastalığıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle sıraladı:Ahırın kapısını kapalı tutulmalı, girişe “Uzak dur” levhası yazılmalı, hayvan bakıcılarının ahırdan veya bulunduğu bahçeden dışarı çıkmalarına izin verilmemeli, ahır ve yakınına ziyaretçi kabul edilmemeli, ahır ve yakınına taşıt araçlarının girmesine izin verilmemelidir. Hayvanlarda şap hastalığı görüldüğünde ise; hükümet veteriner hekimi bölgeye kordon koyacak. Kordon bölgesi sınırları Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre belirlenir.Bu bölgedeki karayolu, demiryolu ve su yollarında çift tırnaklı hayvanların dolaşması, taşınması yasaktır. Bu bölgede hayvan Pazar ve panayırlarının kurulması yasaktır.


-Hayvansal ürünler (süt, et, yapağı, deri, boynuz, tırnak gibi) bu bölge dışına çıkartılamaz. Hasta hayvanları ve hastalıktan şüpheli hayvanlar derhal ayrılmalı. Hasta hayvanların bakıcıları ayrılmalı. Hasta hayvanların bulunduğu yer temizlenip dezenfekte edilmeli. Hasta hayvanların bulunduğu ahırdaki yataklık otlar ve dışkılar yakılmalı. astalıklı bölgedeki hayvanların sütlerini kaynatmadan içilmemeli ve başkalarına verilmemeli. Süt toplama ve işleme kapları iş bittikten sonra yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Veteriner Hekimin bildireceği işlemler eksiksiz yapılmalı. Veteriner hekimin bilgisi dışında hayvana ilaç veya dezenfeksiyon işlemi uygulanmalı. Hastalıktan korunmak için hastalık bulaşmadan önce temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalı.”

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 13:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?