22
Mayıs
2024
Çarşamba
OLTU - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Köprü hasreti sona eriyor

Oltu’nun Nüğürcük köyü sakinleri köyün içerisinden geçen derenin üzerine yıllar sonra yapılacak olan köprünün mutluluğunu yaşıyor.


Nüğürcük köyü köprüsünün temelleri Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ın da katıldığı törende dualar eşliğinde atıldı.


Her yıl ilkbahar ayında eriyen kar sularından dolayı dereden gelen sel sularından dolayı yıkılan ahşap köprüyü yeniden yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Nüğürcük köyü Muhtarı Şahmettin Yavuz(65) artık köylüler olarak dayanacak güçlerinin kalmadığından yakındı.3 dönemdir köy muhtarlığı yaptığını belirten Yavuz, “Yıllardır bu köprü meselesi yüzünden bıktık usandık. Köprü bizim ulaşımımızı sağlıyor. Her yıl gelen sel. Köprüyü alıp götürüyor. Bir ara o kadar bunaldık ki, yıllar önce köylüler olarak aramızda para toplayıp ‘kendi köprümüzü kendimiz yapalım’ diye bile düşündük. Bugüne kadar köy olarak betonarme bir köprü yapacak para toparlayabilmemiz mümkün olmadı.Köyümüzün tam ortasından dere geçiyor. Her yıl aynı sıkıntı ve korkuyu yaşıyoruz. İlkbaharda karların erimesiyle birlikte ‘acaba bu yıl kim ya da kimin malı derenin sularına kapılacak’ diye endişe içerisinde yaşıyoruz. Yaptığımız ahşap köprüyü ise sel suları her yıl alıp götürüyor, biz de yeniden yapmak zorunda kalıyoruz. Hemen her yıl mal kaybımız olurken bazı yıllar ise can kaybı da yaşamak zorunda kaldık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız maddi hasar bir tarafa sel sularına bir can kurban verdik. Köylülerimiz yağmurların arttığı kar sularının eriyerek coşkulu bir şekilde aktığı dönemde de mecburen canlı hayvanlarını ahşap köprüden geçirmek suretiyle köprüyü kullanmak zorundalar. Bunca yıldır yaptığımız girişimlerimiz hep sonuçsuz kalmıştı. Şükürler olsun, kaymakam beyimiz ve il genel meclisi üyelerimizin girişimleri sonucu geçtiğimiz yıl köprü yapılması yönünde bir umut ışığı belirmişti. Şimdi de köprünün temelleri atılıyor. İnsanlarımız artık daha güvenli ve korkusuz bir şekilde köprüyü kullanarak işlerini aksatmadan yaşamlarına devam edecekler. Köprü tüm köylülerimize hayırlı olsun. Mutluluğumuzu kelimelerle anlatmam imkansız.” şeklinde konuştu.


Beraberinde Köy Hizmetleri Oltu Şube Şefi Mahmut Turan ile birlikte temel atma törenine katılan Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ın etrafını saran Nüğürcük köylü vatandaşlar duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Köylülere hal-hatır sorup sohbet eden Kaymakam Yaran, yıllar önce dere yatakları üzerine yerleşim birimleri kuran insanların, aradan geçen 150-200 yıl gibi bir zaman sonra ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını aktardı.


Kaymakam Yaran“Öyle ki zamanla artan nüfus karşısında çaresiz kalan insanlar bir zaman sonra dere yataklarını değiştirmek suretiyle toprak kazanmanın yollarını aramış böylece dere yatağından kazandıkları topraklar üzerine hem kendileri hem de hayvanları için barınaklar inşa etmişler. Doğa kendisine karşı yapılan bu müdahaleyi kabullenemediğinde bu tür büyük sorunlar yaşanıyor. Sel, deprem ve heyelan gibi doğal olaylara karşı insanoğlunun kesinleşmiş önleyici bir çözüm yolu mevcut değil. Ancak hasar ve zarar-ziyanı asgariye indirici tedbirler alınabiliyor. Bu kadar dere kenarına yapılmış köyü, yerleşim birimini ortadan kaldırıp başka bir yere taşıma şansımız olmadığına göre teknolojiyi de kullanarak sorunları asgariye indirgemekten başka çıkar yolu da yoktur. Her yıl aynı sorunu yaşayan Nüğürcük köylülerin şimdi sevinmek haklarıdır. Biz de en az onlar kadar köprünün yapılmasına seviniyoruz. Allah hayırlı, uğurlu etsin. İnşallah köylülerimize çok uzun yıllar hizmet edecek bir köprü yapılacak.” diye konuştu.


Bu arada temel atma çalışması ardından köy ilköğretim okulunu ziyaret eden Kaymakam Yaran, burada öğretmen ve öğrencilerle de bir süre sohbet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 10:48:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?